Brazilië: Bankrovers binden gijzelaars aan vluchtauto's
30 Aug 2021, 13:21
foto
Video's toonden gijzelaars die waren gebonden aan vluchtauto's van de bankroversbende in de Zuid-Braziliaanse stad Araçatuba.


Bankovervallers hebben gijzelaars aan de bovenkant van hun vluchtauto's vastgebonden na een inval in de Zuid-Braziliaanse stad Araçatuba in Sao Paolo. De politie zei dat ten minste drie mensen zijn gedood, onder wie één verdachte.

Ambtenaren zeiden dat meer dan 50 mensen deelnamen aan de overval, waarbij wegen werden geblokkeerd met brandende voertuigen en explosieven in de stad werden geplaatst.

Grootschalige bankovervallen komen de laatste jaren steeds vaker voor, waarbij gijzelaars als menselijk schild worden gebruikt.

De burgemeester van Araçatuba, Dilador Borges, zei dat de politie moeite had om in te grijpen. "De politie kan niet in de aanval gaan, ze kunnen ze niet confronteren omdat er te veel levens op het spel staan", vertelde hij aan Band TV. Hij zei dat hij niet wist of de overvallers de gijzelaars al hadden bevrijd, maar zei dat de veiligheidstroepen de controle over het stadscentrum hadden heroverd.

Scholen blijven maandag gesloten en de burgemeester riep mensen op binnen te blijven en waarschuwde hen voor het gevaar van de explosieven.

Verloop overval
Een bende zwaarbewapende mannen viel in de vroege uren van maandag lokale tijd drie banken aan in het centrum van Araçatuba. Na de overval nam de bende een aantal gijzelaars en omsingelde het plaatselijke militaire politiebureau. Bendeleden blokkeerden ook belangrijke toegangswegen naar de stad door auto's in brand te steken, meldden lokale media.

Record TV-journalist Yuri Macri plaatste een video waarvan hij zei dat hij twee van de vluchtauto's liet zien. De eerste heeft een persoon vastgebonden aan het dak en een andere aan de kap, terwijl in de tweede een persoon gehurkt op de kap kan worden gezien.

CCTV-beelden die door een andere Twitter-gebruiker zijn geplaatst, tonen meerdere auto's die door de stad rijden, sommige met mensen vastgebonden aan de motorkappen, terwijl een andere persoon zijn handen omhoog houdt terwijl hij door het zonnedak van het busje staat. Veel bewoners meldden geweerschoten en zelfs het geluid van explosies.

De politie heeft de dood van een verdachte en twee andere mensen bevestigd, maar heeft geen verdere informatie vrijgegeven over hoe ze zijn omgekomen. Drie anderen raakten gewond. Ze zeiden ook dat er twee verdachten waren gearresteerd.

Het is niet duidelijk hoeveel geld de aanvallers hebben buitgemaakt, maar sommige video's beweren een bewoner te laten zien die bankbiljetten op straat verzamelt.

Nieuwssite G1 meldt dat de bende drones gebruikte om de bewegingen van de politie vanuit de lucht te volgen.

Het is niet de eerste keer dat Araçatuba het doelwit is van bankovervallers. In 2017 namen criminelen de controle over verschillende strategische plekken in de stad, vielen politiebureaus aan en blokkeerden wegen als onderdeel van hun overval op een particulier beveiligingsbedrijf.

Deze goed geplande overvallen maken deel uit van een fenomeen dat de Brazilianen New "Cangaço" noemen, verwijzend naar een term die voor het eerst werd gebruikt om het banditisme te beschrijven dat delen van Brazilië in de jaren twintig en dertig teisterde. Kleine en middelgrote steden waren de voorkeursdoelen.

Volgens beveiligingsexpert Guaracy Mingardi kwamen deze grootschalige overvallen rond 2015 steeds vaker voor. Het doelwit zijn banken en bedrijven die waardevolle spullen opslaan en vervoeren. Tientallen criminelen nemen deel aan een enkele inval, velen van hen zwaar bewapend met machinegeweren en soms explosieven.

Hoewel de meeste invallen in Brazilië zijn uitgevoerd, is er minstens één geval geweest waarin een Braziliaanse bende een spectaculaire overval heeft gepleegd in het naburige Paraguay.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May