Brazilië wil handelsblok Mercosur moderniseren
27 Aug 2021, 12:23
foto
Paolo Guedes, de minister van Economie van Brazilië wil dat het handelsblok Mercosur wordt gemoderniseerd.


Mercosur heeft niet langer hetzelfde belang voor Brazilië als toen het werd gelanceerd. Bij de oprichting was Mercosur een soort springplank voor het land om vooruitgang te boeken op het gebied van concurrentie. Deze opmerkingen heeft de Braziliaanse minister van Economie, Paulo Guedes, gedaan in het Congres.

Volgens een rapport van het officiële Brasil Agency voldoet het blok niet aan zijn verwachtingen, hoewel het nog steeds als "een geldig en belangrijk hulpmiddel" kan worden beschouwd. Wat dringend nodig is, is de modernisering van het handelsblok. Guedes legde de verklaringen over Mercosur af tijdens een open zitting van de Senaat om de prestaties, uitbreiding en modernisering van het blok bestaande uit Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay te bespreken.

In de afgelopen dertig jaar is de wereldhandel aanzienlijk gegroeid. Dat heeft ertoe geleid dat 3,7 miljard mensen uit de armoede en ellende zijn gekomen, waardoor het inkomen per hoofd van de bevolking toenam. Terwijl we hier in Zuid-Amerika waren, "zijn wij, die pioniers waren in het creëren van grote handelsgeïntegreerde blokken, achtergebleven", betoogde minister Guedes.

Mercosur was een "groot succes" als platform om de regionale integratie te vergroten en de Braziliaanse economie naar het mondiale scenario te sturen. "Het was een soort springplank voor Brazilië om te integreren in de wereldeconomie", stelde Guedes. Hij herinnerde eraan dat tussen 1991 en 1998 de deelname van Mercosur aan de totale Braziliaanse handel steeg van 9% naar 18%, maar daarna behoorlijk dramatisch begon te dalen.

"In het begin was het een cohesiekracht voor onze integratie, maar toen begon het weg te glippen en nu is het 6%/7%, minder dan de helft van toen het begon. Mercosur voldoet zeker niet aan de verwachtingen en na een sterke start van de regionale integratie heeft het aan betekenis ingeboet..."

Guedes zei echter dat hij Mercosur nog steeds als een geldig en belangrijk platform beschouwt, "maar dat we de tool moeten moderniseren. En moderniseren betekent het verlagen van het gemeenschappelijke externe tarief (AEC), omdat we ver boven de geïntegreerde wereldstandaarden zitten." In de wereld is het gemiddelde 4%, misschien 5% en in Mercosur, 13%, drong de Braziliaanse minister aan op de aanhoudende bezwaren van Argentinië en zijn beleid om de binnenlandse industrie en banen te beschermen.

Eerder dit jaar heeft Brazilië aan het Mercosur-blok een eerste herziening van het AEC voorgesteld, dat gemiddeld 13,4% bedroeg. Aanvankelijk was de voorgestelde verlaging 20% ​​van het tarief, maar later bracht het Braziliaanse economische team, gezien enkele binnenlandse klachten, het terug tot 10% in 2021 en nog eens 10% in 2022 van de 13,4%.

Een ander punt in het debat is het voorstel om de handelsbesprekingen van het blok met andere landen flexibeler te maken, door enkele voorwaarden van het Mercosur-oprichtingsverdrag van Asunción te wijzigen, om de eis te vergemakkelijken dat de onderhandelingen door de vier leden gezamenlijk moeten worden aangepakt.

"We willen niet dat de Mercosur-consensusclausule in feite een vetoclausule wordt, wat betekent dat als een van de vier leden weigert te besluiten, de anderen zich daar aan moeten onderwerpen. Wij vinden Brazilië te groot met een enorm potentieel en enorme uitdagingen. We kunnen geen gevangenen zijn van een institutioneel akkoord dat weigert te moderniseren en handelsmogelijkheden beperkt. Brazilië mag geen gevangene worden van een protectionistische en achterlijke filosofie, het moet eerder het tegenovergestelde doen", benadrukte Guedes.

Guedes vertelde de senatoren dat Mercosur in zijn huidige staat niet voldoet aan de behoeften van Brazilië en dat in besprekingen met de Argentijnse regering, als er geen overeenstemming over modernisering wordt bereikt, "het instrument duidelijk geen zin heeft voor ons".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May