Actie ABOS levert niets op, dreigt GBB voor gerecht te slepen
ABOS is donderdag naar De Nationale Assemblee geweest en heeft een gesprek met de leiding van het parement geëist. De eis is na uren wachten niet ingewilligd.
De voorzitter en zo'n een vijftig leden zijn hun misnoegen gaan uiten bij de Assemblee. Voor hen is de maat vol. Terwijl met de gewezen GBB-minister Diana Pokie er enige schot in de zaak kwam, schijnt alles nu weer bij af te zijn, zegt voorzitter Martin Atencio. "Wij gingen ervan uit dat er gewoon een overdracht heeft plaatsgevonden en dat het werk voortgezet zou worden," haalt hij aan. "We zouden tenminste een melding kunnen krijgen van de status. Maar wat schetst onze verbazing? De nieuwe minister zit nauwelijks aan of ze gaat honderden grondpapieren uitdelen op Moengo en Saramacca. Wij hebben daar ook mensen, maar geen van ze is in aanmerking gekomen. Hoe kan dat? Wat is er gebeurd?."
De groep is aangesproken door Assembleeleden van zowel de coalitie als de oppositie. Allemaal hebben toegezegd dat ze de zaak zullen voorleggen in de vergaderingen. Edward Belfort (ABOP) en Ebu Jones (NDP) hebben gevraagd of ze de documenten waarmee de groep sjouwde, mochten kopiëren. Vooral de uittreksels van GLIS - 4 pagina's die aangeven hoeveel gronden Mahinder Jogi van de VHP in Saramacca bezit. ABOS protesteert ook tegen het voornemen van de Assemblee om de 'wet grondconversie' zo te wijzigen "dat alleen grootgrondbezitters even snel rijker kunnen worden, terwijl de kleine man heel moeilijk of niet aan een stukje kan komen.”
Atencio is zeer teleurgesteld. "Wat een arrogantie is er tentoongesteld," merkt hij op. "Eerst hebben ze ons zo lang laten wachten op een antwoord. We hebben ze (voorzitter of vicevoorzitter DNA) uitgenodigd voor een gesprek. Daarna wilden ze de stukken hebben." Hij vervolgt met: "Maar een paar uren later zegt de voorzitter dat er al stukken zijn ingediend. Maar dat is een leugen. Want bij het laatste gesprek een paar maanden dat we hier hadden, met de directeur van Domein erbij, bleek dat de stukken die we met moeite hadden ingeleverd, spoorloos waren. De directeur kon toen niet eens uitleggen wat er met ze was gebeurd."
Atencio en de leden zijn verbaasd en zitten met nog meer vragen. De organisatie gaat weer een brief schrijven naar de Assemblee, de president en de GBB-minister. Ze dringen aan op een gesprek, ze willen weten wat er met hen gaat gebeuren. Er is haast bij, stelt Atencio. Sommige leden hangt uitzetting boven het hoofd, anderen zien met lede ogen toe hoe gronden die ze al waren toegewezen weer worden ingenomen, anderen hebben alle stukken in orde maar geen locatie van het perceel, enkelen zijn al op straat gezet.
"We gaan nu alles op alles moeten doen," deelt Atencio mee. "En als we dit ministerie voor het gerecht moeten slepen, zullen we dat doen." In een adem voegt hij eraan toe: " Sorry hoor, ze hebben al zoveel zaken tegen zich lopen. Maar dit is 'onkan'. We hebben ook afspraken met de vakbonden lopen dat we gezamenlijk gaan optreden. Dus als er nu duizenden mensen naar de Assemblee gaan stromen…dan hebben ze het zelf gezocht."
Vandaag
Gisteren
- Tijdelijke veiligheidszone rond Hoofdstembureau Paramaribo
- Hassankhan: Wie klachten heeft over verkiezingen, nodig ik uit voor een gesprek
- Ancelotti wenst opvolger Alonso succes bij Real Madrid
- Telkens teleurstelling als moeder van vernieuwing?
- Publiek kan stemdag live volgen via verkiezingsdashboard
- Amerikaanse bananengigant Chiquita ontslaat duizenden mensen
- Politieke partijen bezorgd over ‘misstanden’
- Reactie op 'Surinaams staatsleiderschap onder druk...'
- Tientallen gewonden bij pensioenprotest voor Argentijns congres
- Vakantieganger in val gelokt en beroofd
- Reactie op 'OMO-schuld van SRD 8,3 miljard: Wie betaalt de rekening?'
- VK tekent overeenkomst om Chagoseilanden aan Mauritius over te dragen
- Bewolking en regen houden aan
- Taxiën door de politiek: "We willen gewoon rust in ons leven"
- Rapar ziet af van live-show met president Santokhi als gast
- Hof van Justitie stelt Stichting Wan Okasi in het gelijk
- DSB keert SRD 200 miljoen dividend uit na winst van SRD 698 miljoen
Eergisteren
- Actie bij Medische Zending: personeel eist uitbetaling toegezegde middelen
- Lancering StarTV nationaal en internationaal
- Granmorgu FPSO gaat fabricagefase in
- OKB grijpt in om stemrecht van burger veilig te stellen
- 'Suriname 2050': Olie geen doel, maar hefboom voor ontwikkeling
- Brazilië hoopt binnen 28 dagen officieel vrij te zijn van vogelgriep
- Surinaams staatsleiderschap onder druk door machtsdronkenheid
- Fout in kiezersbestand: Vrouw uit Nickerie moet stemmen in Wanica
- VES bepleit 10 stappen voor zorgvernieuwing zonder extra investeringen
- Voorkeursstemmen: Wat houdt dit in?
- Volksgezondheid lanceert digitale patiëntenportal
- Meer momenten van zon vandaag
- Taxiën door de politiek: De wijze woorden van de Poppenkast
- Column: Gefocust blijven
- Nieuwe rechter Sanches ‘bijzondere aanwinst’ voor rechtspraak
- Optsu en D-TV Express dagen Santokhi en Rapar voor de rechter