Actie ABOS levert niets op, dreigt GBB voor gerecht te slepen
27 Aug 2021, 03:38
foto
Leden van de Algemene Belangen Organisatie Suriname hebben hun misnoegen geuit voor het parlementsgebouw. (Foto: René Gompers)


De Algemene Belangen Organisatie Suriname (ABOS) gaat nog een keer proberen aandacht te vragen voor de problemen van haar leden. Als dat niet lukt, gaat ze het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) voor het gerecht slepen. ABOS wil een oplossing voor de honderden leden die al jaren proberen een stuk grond te bemachtigen, terwijl van een deel de papieren al in orde schijnen te zijn.

ABOS is donderdag naar De Nationale Assemblee geweest en heeft een gesprek met de leiding van het parement geëist. De eis is na uren wachten niet ingewilligd.

De voorzitter en zo'n een vijftig leden zijn hun misnoegen gaan uiten bij de Assemblee. Voor hen is de maat vol. Terwijl met de gewezen GBB-minister Diana Pokie er enige schot in de zaak kwam, schijnt alles nu weer bij af te zijn, zegt voorzitter Martin Atencio. "Wij gingen ervan uit dat er gewoon een overdracht heeft plaatsgevonden en dat het werk voortgezet zou worden," haalt hij aan. "We zouden tenminste een melding kunnen krijgen van de status. Maar wat schetst onze verbazing? De nieuwe minister zit nauwelijks aan of ze gaat honderden grondpapieren uitdelen op Moengo en Saramacca. Wij hebben daar ook mensen, maar geen van ze is in aanmerking gekomen. Hoe kan dat? Wat is er gebeurd?."

De groep is aangesproken door Assembleeleden van zowel de coalitie als de oppositie. Allemaal hebben toegezegd dat ze de zaak zullen voorleggen in de vergaderingen. Edward Belfort (ABOP) en Ebu Jones (NDP) hebben gevraagd of ze de documenten waarmee de groep sjouwde, mochten kopiëren. Vooral de uittreksels van GLIS - 4 pagina's die aangeven hoeveel gronden Mahinder Jogi van de VHP in Saramacca bezit. ABOS protesteert ook tegen het voornemen van de Assemblee om de 'wet grondconversie' zo te wijzigen "dat alleen grootgrondbezitters even snel rijker kunnen worden, terwijl de kleine man heel moeilijk of niet aan een stukje kan komen.”

Atencio is zeer teleurgesteld. "Wat een arrogantie is er tentoongesteld," merkt hij op. "Eerst hebben ze ons zo lang laten wachten op een antwoord. We hebben ze (voorzitter of vicevoorzitter DNA) uitgenodigd voor een gesprek. Daarna wilden ze de stukken hebben." Hij vervolgt met: "Maar een paar uren later zegt de voorzitter dat er al stukken zijn ingediend. Maar dat is een leugen. Want bij het laatste gesprek een paar maanden dat we hier hadden, met de directeur van Domein erbij, bleek dat de stukken die we met moeite hadden ingeleverd, spoorloos waren. De directeur kon toen niet eens uitleggen wat er met ze was gebeurd."

Atencio en de leden zijn verbaasd en zitten met nog meer vragen. De organisatie gaat weer een brief schrijven naar de Assemblee, de president en de GBB-minister. Ze dringen aan op een gesprek, ze willen weten wat er met hen gaat gebeuren. Er is haast bij, stelt Atencio. Sommige leden hangt uitzetting boven het hoofd, anderen zien met lede ogen toe hoe gronden die ze al waren toegewezen weer worden ingenomen, anderen hebben alle stukken in orde maar geen locatie van het perceel, enkelen zijn al op straat gezet.

"We gaan nu alles op alles moeten doen," deelt Atencio mee. "En als we dit ministerie voor het gerecht moeten slepen, zullen we dat doen." In een adem voegt hij eraan toe: " Sorry hoor, ze hebben al zoveel zaken tegen zich lopen. Maar dit is 'onkan'. We hebben ook afspraken met de vakbonden lopen dat we gezamenlijk gaan optreden. Dus als er nu duizenden mensen naar de Assemblee gaan stromen…dan hebben ze het zelf gezocht."

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May