Slavenopstand in Haïti herdacht zonder Haïtianen
24 Aug 2021, 16:38
foto
De Feydrasi Fu Afrikan Srananman heeft de International Day for the Remembrance of the Slave Trade and its Abolition herdacht. (Foto: René Gompers)


In de nacht van 22 op 23 augustus 1791, is er in Saint Dominigue (tegenwoordig Haïti en het Dominicaans Republiek) een grote opstand geweest van slaven tegen de koloniale heersers. Dat verzet, in het gedeelte dat tegenwoordig Haïti heet, was het begin van de strijd dat uiteindelijk heeft geleid tot het einde van de slavernij, eerst op het eiland en later de rest van de wereld. De Feydrasi Fu Afrikan Srananman heeft maandag in klein verband, deze nacht, de International Day for the Remembrance of the Slave Trade and it's Abolition herdacht.  

"Door het gevecht van Haïti is de trans-Atlantische slavenhandel afgeschaft, dat moeten we niet vergeten," benadrukt voorzitter Iwan Wijngaarde."De afschaffing van de slavernij was pas mogelijk als de aanvoer, de handel in slaven, was gestopt." Wijngaarde vertelt dat de dag sinds 2000 wordt herdacht. Meestal met een vertegenwoordiging van de Haïtiaanse gemeenschap erbij. Dit jaar hebben de vertegenwoordigers afgezegd.

De ceremonie heeft niet lang geduurd. Er zijn bloemen gelegd aan de voeten van het Kwakoe standbeeld. "Kwakoe is een vrijheidsbeeld, een monument om ons te herinneren dat de slavernij op een woensdag is geëindigd," licht Wijngaarde toe. "We doen alles bij Kwakoe dat met vrijheid te maken heeft. Wij, de nazaten van de tot slaafgemaakte Afrikanen, moeten beseffen dat zulke dagen van eminent belang zijn om te herdenken. Het herinnert ons aan een stuk geschiedenis dat zich nooit meer mag herhalen."

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May