Suriname kiest alsnog voor vervanger Unasur
22 Aug 2021, 04:43
foto
President Chan Santokhi zegt dat Suriname alsnog lid wordt van Prosur, de vervanger van Unasur. (Foto: René Gompers)


President Chan Santokhi heeft aangekondigd dat Suriname en Guyana aan de wereld gaan bekendmaken dat zij voortaan samen optrekken. Het staatshoofd heeft daarbij ook bekendgemaakt dat Suriname gaat toetreden tot het Forum for the Progress and Integration of South America (Prosur). Prosur is in 2019 opgericht om de uiteengevallen Unasur te vervangen. Buurland Guyana is mede-oprichter.

Tijdens het officieel bezoek aan buurland Guyana zijn er enkele internationale samenwerkingsafspraken gemaakt, resumeert Santokhi na terugkeer. "Wij gaan als twee landen gezamenlijk optreden naar de Caricom en naar de wereld toe op basis van onze gemeenschappelijke agenda," stelt hij. Die opstelling begint binnenkort officieel in Mexico op de Celac meeting (The Community of Latin America and Caribbean States).

"Daarna hebben we de algemene vergadering van de United Nations," vervolgt Santokhi. "Ook daar moeten we een gemeenschappelijke agenda hebben zodat uit onze statement een paar issues  gezamenlijk kunnen worden aangekaart en benadrukt." Hij voegt eraan toe: "We gaan dan support vragen van de andere landen, beginnend in de Caribische regio en Zuid-Amerika. Suriname en Guyana zijn lid van Caricom en Zuid-Amerika. We gaan toetreden tot Prosur, de nieuwe regionale organisatie. Maar samen zitten we in Celac."

In oktober 2020  was Suriname nog één van de weinige leden van Unasur. De problemen in Venezuela, met name het regiem van Nicolas Maduro is de belangrijkste oorzaak van het uiteenvallen van Unasur. In maart 2019 hebben Argentinië, Brazilië, Colombia, Chili, Ecuador, Guyana, Paraguay en Peru de Verklaring van Santagio getekend. Hiermee was het fundament gelegd om Prosur op te richten.  Afgevaardigden uit Suriname, Bolivia en Uruguay benadrukten hun vastberadenheid en steun voor Venezuela en de legitieme aanspraak van Nicolas Maduro als president van het land. Ze weigerden de opkomende alliantie goed te praten. De regering Santokhi had in de kwestie als standpunt dat Venezuela zelf aan zijn problemen moest werken en keurde buitenlandse inmenging af. Santokhi heeft niet duidelijk gemaakt of met het toetreden tot Prosur, dat standpunt is veranderd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May