De 3 krulspelden van deze regering!
22 Aug 2021, 02:49
foto


In Nickerie waar ik woonde, toen ik 11 jaar oud was, had ik een Guyanese buurman die iedere zaterdag de gewoonte had om 3 krulspelden in zijn haar te doen. Door de weeks werkte mijn buurman op “laka-tang” (Nickeriaans slang voor de bananenplantage te Prins Bernard Polder, waar hij ervoor zorgde dat de Surinaamse bananen werden geoogst voor de export, hij was plantagearbeider). Maar zaterdagavond was hij 'John Travolta', en ging hij stappen in Nw Nickerie. Nu is hij waarschijnlijk oliesjeik in Guyana!

De 3 krulspelden moesten ervoor zorgen dat zijn voorste hoofdharen mooi in krul bleven, zaterdagavond, als hij het avondleven inging. Ik vond het niet alleen een ludieke vertoning maar het zag er ook heel pijnlijk uit. Alsof er naalden in je hoofd geprikt waren. Zo beschouw ik de huidige situatie waarin deze regering zich bevindt. Ik licht de 3 krulspelden van de huidige regering toe, oordeelt u zelf….

Krulspeld 1: Keep your friend close…
Iemand in de regering heeft besloten dat het slim en vooral verstandig is om Suriname diplomatiek te positioneren. 'Soft-power' noemt men deze verstandige doctrine, de positionering (en dan hebben we het niet nog niet eens over de 12 disfunctionele ambassades). Dus de regering laat VP-Brunswijk (in) op zijn eigen gouden kooi passen en stapt zelf in de regering-private-jet naar Guyana.

Dit is de 'friend' die je close houdt, terwijl hij op je lange tenen staat, het grensgebied met Guyana, een belangrijk stuk van Suriname openlijk inpikt, en je tegelijkertijd uitnodigt voor een wijntje en met droge ogen met je te toost. Valsheid, stoerheid of lafheid? Nee, “soft power at work!”

Terwijl de Surinaamse delegatie business bespreekt met Guyana, geeft Guyana tegelijkertijd aan, “Guyana is open for business to Surinamese companies”. Maar niemand mag dit negatief interpreteren of je bent vijand van deze regering en criticaster van de briljante Softheidsdoctrine.

Krulspeld 2: ….but your enemies closer
Dan hebben we 30 augustus! Wat gaat er dan gebeuren? Wie durft de beruchtste kippendief uit de geschiedenis van Suriname te arresteren? En wat als het fout gaat tijdens de arrestatie? Gaat het bezoek aan en de buiging voor de koning van Nederland door? Hoe moet het verder met het bezoek aan de demissionaire regeringsvrienden in Nederland? Hoe hou je deze vriend dan close, terwijl hij powerless, demissionair, zelf moeite heeft om een regering te vormen?

Waarom gaat men niet op bezoek tijdens de inauguratie van de nieuwe Nederlandse regering? Waarom zo een haast? Of gaat men twee keer?

Ik kan me voorstellen dat Rutte wel wat advies kan gebruiken van president Santokhi. Ik stel me de conversatie zo voor; “Mark, mi boi, je ziet toch hoe ik het doe, wie zit hier koffie met je te drinken, wie is de baas Mark? Zo kun je het ook doen, laat Kaag thuis en doe je ding hoor Mark, Soft-power Mark, safu-po-wah”.

Krulspeld 3: het gehijg van IMF in de nek van de kleine man
De koers van de SRD is redelijk stabiel op 21 op de US$, zonder 1 cent van IMF. Bravo! En dit allemaal met een aantal goede maatregelen die uitstekend resultaat hebben opgeleverd.

Als we de cambio-boys kunnen temmen met een paar goede maatregelen en vliegende brigades, dan vraag ik me af waarom er zoveel haast is om IMF binnen te halen en het volk te pijnigen? Ik zie geen reden voor deze sadistische noodzakelijkheid.

Nogmaals, de koers is nu stabiel op 21 (wie had dat verwacht? Alleen de VES). Total, de Franse Oliemaatschappij, wil komen investeren in Surinaamse olie; Dubai wil met 100 miljoen een haven komen bouwen. Nederlandse (fresh en unfresh) investeerders lijken wortel te schieten met hun immense geloof in de 'Surinam Dream'! De investeerders staan in de rij om in Suriname te investeren, waarom hebben we IMF nodig?

Iedereen die beweerde dat er pas geloof komt in Suriname als IMF begint te strooien met zijn centjes, en de stropjes om de nekken van de gewone man mag doen, moet mij maar vertellen waarom het IMF-programma niet gewoon uitgesteld kan worden en tegelijkertijd goede afspraken gemaakt kunnen worden met de schuldeisers, uitstel van betaling, 60-50%, schuldsanering. Immers, met Total en andere investeerders 'ready to pump', is het puur een kwestie van tijd. Waarom het volk nu pijnigen en zelf op reis gaan?

Zelf doen met burgerparticipatie

Suriname kan het wellicht op eigen kracht, maar dan moet deze regering, ook gaan bezuinigen op zwarte gaten als de SLM (waarom hier nog jaren geld aan verspillen?) en het belangrijkst; iedere implementatie starten vanuit burgerparticipatie, erken de burger, bottom-up, want anno 21e eeuw moet je een markt niet opdringen aan de Nickerianen. Laat het een les zijn!

Ashwin Ramcharan
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May