Samenwerking bedrijfsleven Suriname en Guyana
21 Aug 2021, 15:30
foto
Vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, Rafiek Sheoradjpanday en Wilfred Baldew, vrijdag op een persconferentie. (Foto: René Gompers)


Het bedrijfsleven van Suriname en Guyana stellen dat “samenwerking de ideale manier is om ontwikkeling en handel tussen beide landen te bevorderen.” Binnen vier weken moet het platform voor die samenwerking, de Guyana Suriname Private Sector Business Council, zijn opgericht. Suriname kan de buren onder andere helpen met het ordenen en verbeteren van de transportsector en het betalingsverkeer.

Rafiek Sheorajpanday en Wilfred Baldew hebben op de persconferentie vrijdag op ‘Zanderij’ na het staatsbezoek, uitgelegd dat er grote kansen liggen voor Surinaamse ondernemers. De presidenten van Guyana en Suriname willen een ‘geïntegreerde’ economie merkt Sheoradjpanday op. Hij is blij dat de private sector daar nauw bij betrokken wordt. Dat de overheden faciliterend gaan optreden, klinkt voor het bedrijfsleven in beide landen als muziek in de oren, geeft  Sheoradjpanday aan. President Chan Santokhi heeft meegedeeld dat op presidentieel niveau de knelpunten waarmee ondernemers uit zowel Guyana als Suriname te maken hebben, weggemaakt zullen worden.

Er liggen onder andere kansen in de agrarische sector, toerisme, transport van goederen en diensten, sectoren die direct of indirect te maken hebben met de olie-industrie. Sheorajpanday, die ook algemeen directeur is van de Hakrinbank, merkt op dat Suriname kan helpen het betalingsverkeer van Guyana te versoepelen. Valuta overmakingen vanuit Guyana naar Suriname kosten meer omdat het via een internationaal netwerk gaat. Sheorajpanday stelt voor een samenwerking tussen de banken uit beide landen. Een ‘swap’ van Guyanese en Surinaamse dollar is ook een mogelijkheid.

Baldew deelt mee dat ook gewerkt zal worden aan het verbeteren van personen- en goederenvervoer. Uiteindelijk moet het zo goed zijn dat het kan aansluiten op het netwerk van Frans-Guyana. Er zal aan hoge standaarden voldaan moeten worden. “We gaan een gouden toekomst tegemoet als we alleen maar kijken naar olie en gas,” merkt Baldew op. “Het is een kwestie van samenwerking, regionale integratie. Ook met de Fransen.” Uiteindelijk moet er een Guyanashield Hub opgericht worden.

“Suriname zit op dit moment in een diepe crisis, Guyana heeft een voorsprong,” haalt Baldew aan. “Wij kunnen van Guyana leren. Dat is ook het belangrijkste doel geweest tijdens het bezoek. Om te leren van de Guyanezen wat betreft het beleid van lokale productie.” President Santokhi heeft het bedrijfsleven op het hart gedrukt om daadwerkelijk de kansen te grijpen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May