SVB-bestuur verwijt Gorré onverantwoordelijk gedrag
20 Aug 2021, 00:52
foto
Bestuursleden van de SVB donderdag op een persconferentie. Links ondervoorzitter Dayasankar Mathoera en naast hem voorzitter John Krishnadath. (Foto: René Gompers)


De Surinaamse Voetbalbond (SVB) heeft aangegeven dat naast het niet halen van de gestelde doelen met ‘Natio’,  er genoeg redenen zijn geweest om Dean Gorré als bondscoach te ontslaan. Hem is onder andere ook onverantwoordelijk gedrag, het verkondigen van halve waarheden en het desavoueren van het bestuur verweten. Ook zou Gorré het nationaal team en de SVB in gevaar hebben gebracht door onder andere ‘Natio’ thuis bij een drugshandelaar te brengen. Lijmpogingen tussen SVB en Gorré zijn mislukt, maar Gorré gaat niet met lege handen weg. Hij krijgt zijn salaris nog doorbetaald; 3 maal US$ 10.000 per maand, plus de bonus van US$ 20.000 voor het halen van de Gold Cup.

De SVB is op een persconferentie uitgebreid ingegaan op de situatie. Voorzitter John Krishnadath en de bestuursleden hebben verschillende ‘issues’ aangehaald die het ontslag van Gorré moeten rechtvaardigen. Ondervoorzitter Dayasankar Mathoera deelt mee dat er deze week nog pogingen zijn gedaan “om Dean een zachte landing te geven” en om zaken goed af te ronden. “Dat is op een fiasco uitgelopen,” geeft Mathoera aan. Er zou een gezamenlijke verklaring komen. Ook een gesprek met de president heeft geen resultaten opgeleverd. Gorré houdt voet bij stuk; onder geen enkel beding wil hij onder het huidige bestuur nog iets voor het Surinaamse voetbal ondernemen.

Mathoera benadrukt dat in de overeenkomst met Gorré was opgenomen dat beide partijen zonder reden de samenwerking mochten opzeggen. De SVB heeft daar gebruik van gemaakt. De maat was vol, geeft het bestuur aan. Gorré gedroeg zich niet zoals is overeengekomen door bijvoorbeeld loyaal aan SVB te zijn. Hij hield zich ook niet aan de ‘code of conduct’ voor trainers. Gorré heeft vaker beloofd om zijn bejegening van mensen te verbeteren, maar verviel na enkele maanden weer in het “vreselijk gedrag”. Daarnaast had hij de strategische wedstrijd- en trainingsplannen niet op papier. En toen hij het wel presenteerde was het te laat.

Gorré vertoefde vaker in het buitenland dan in Suriname, toont Roy Samuels, bestuurslid  en voorzitter van de nationale selectie aan. Zo is hij bijvoorbeeld na het verlies tegen Canada, naar Curaçao gegaan om de wedstrijden van zijn zoon mee te maken maar hij is langer gebleven. Hij is pas drie dagen vóór vertrek naar de Gold Cup op aandringen van Samuels, naar Suriname gekomen. De evaluatie van de wedstrijd had Gorré niet op papier gezet. In het afgelopen jaar is Gorré, met de buitenlandse wedstrijden bijgeteld, 355 dagen weggebleven beweert Samuels, de langste periode was 142 dagen. “Als het aan mij lag was Dean allang weg,” merkt hij op. “Ik accepteer geen indisciplinair gedrag.”

Het gedrag van Gorré is de nationale selectie en de SVB bijna fataal geworden, geeft Mathoera aan. In het geval van de speler Claidel Kohinor, die in die tijdsperiode door een procedure van covidtesten ging, heeft Gorré buiten de SVB om de speler naar Amerika gehaald. Toen hem erop gewezen is dat dit handelen niet volgens de procedure is, heeft Gorré zijn ontslag ingediend. Voor Krishnadath was dat geen probleem en heeft Gorré succes toegewenst. De lucht is later opgeklaard tussen SVB en Gorré.

Mathoera: “Opstappen als bondscoach midden in het toernooi zou Suriname een schorsing van een jaar kosten. Alle individuele spelers zouden voor een jaar geschorst zijn en ook niet uitkomen in hun profclub in dat jaar. Fifa zou de financiële middelen die jaarlijks de SVB toekomen, stoppen. Het zou dus fatale gevolgen hebben voor de SVB.” De organisatie ontvangt US$ 200.000 per jaar voor het bevorderen van het voetbal.

In een ander geval zou Gorré met ‘Natio’ bij een ‘druglord’ op bezoek zijn geweest, deelt Mathoera mee. Gorré is hierop ook aangesproken. Dit gaat tegen de regels van de Fifa in dat voetbal zich niet mag mengen met de drugswereld. “Het was een georganiseerde bijeenkomst, met Gorré en spelers,“ deelt Mathoera mee. “De persoon heeft zelfs meneer Samuel gebeld om zich te verantwoorden waarom Dean daarop is aangesproken. Dan begrijpt u vanuit welke kant het komt.”

“We gaan geen risky uitspraken doen,” vervolgt Mathoera. “Suriname is klein. Straks hoor je morgen dat we ergens liggen in een achterbak. Fifa tolereert deze gedragingen niet. Mexico heeft het aan den lijve ondervonden. In Suriname gaan we het niet accepteren. Dit is ook een van de redenen voor het ontslag. We hebben zelf ook gezien wat voor contacten de jongens en leden van de technische staf hebben onderhouden.”

SVB is wel trots op wat er wel gehaald is met Gorré wordt er aangegeven. Dat zal voortgezet worden. Er zal alles gedaan worden om de verworven positie op de ranglijst te behouden. Vaker verschijnen op de Gold Cup en hoger doorstromen is ook een doel. Ondertussen hebben zeven kandidaten zich uit verschillende landen aangemeld om bondscoach van ‘Natio’ te worden. Het bestuur verwacht meer meldingen wanneer de sollicitatie oproep officieel wordt gemaakt. “De voetbaldroom wordt voortgezet, Natio gaat door, het gaat niet stoppen om één man,” is er vaker aangeven.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May