Minister Levens: 120.000 leerlingen zouden blijven zitten
20 Aug 2021, 02:48
foto
Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur beantwoordt vragen in De Nationale Assemblee.


Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft in De Nationale Assemblee donderdag uitgelegd dat 120.000 scholieren zouden blijven zitten als het besluit niet genomen zou worden om hen te laten doorstromen. Sommige scholen hebben een kwartaal lesgegeven en andere twee kwartalen. Door de Covid-19 pandemie was het niet mogelijk om de leerstof normaal af te werken.

Over de vraag van Assembleelid Reshma Mangre (VHP) om gezien de hitte de scholen eerder te sluiten, onderkent de bewindsvrouw dat vooral de kleinere kinderen hier veel last van hebben. Er zullen circulaires gestuurd worden naar de scholen, waarin de mededeling gedaan zal worden om de kinderen eerder naar huis te sturen. Door de mondkap die opgedaan moet worden, hebben de kinderen het nog moeilijker in de klassen, waar de ventilatie over het algemeen te wensen overlaat.

Levens is uitvoerig ingegaan op de onderwijsvernieuwingen die doorgevoerd worden. De leerlingen krijgen in hun voortgangsrapport mee wat behandeld is en waar ze staan. De leerkracht van het volgende leerjaar begint van daaruit. De minister voerde aan dat in alle klassen het gaat om drie niveaus. Er zijn kinderen die briljant zijn. Zij zouden wat haar betreft zelfs eerder naar de volgende klas kunnen gaan. Daarnaast heb je de grote groep met een gemiddeld niveau. Er zijn ook kinderen die onder de middelmaat zitten.

Wat voj betreft, zullen in de eerste twee klassen leerlingen van de muloscholen en het lager beroepsonderwijs samen les krijgen. In deze twee klassen kunnen mulo leerlingen ook kiezen voor het beroepsonderwijs. De tijd waar leerlingen slechts konden kiezen tussen de A- (handelsrichting) en B-richting (wiskunde) zal ook tot het verleden behoren. Er zullen meer keuzemogelijkheden zijn. Nu al zullen de scholieren kunnen kiezen voor talen en ICT. De minister had ook kunst en sport nog willen meenemen, maar ze beseft dat niet alle vernieuwingen gelijk meegenomen kunnen worden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May