Guyana en Suriname kijken uit naar verdere olieboringen
19 Aug 2021, 03:27
foto
In het offshore gebied van Suriname en Guyana zijn enorme olie en gasreserves ontdekt.


Guyana en Suriname verwachten de komende twee jaar aanhoudende proefboringen door oliegiganten in hun gezamenlijke offshore-bekken na een reeks recente ontdekkingen. Dat hebben regeringsfunctionarissen en bedrijfsleiders woensdag op de Offshore Technology Conference in Houston, Texas gezegd.

Guyana en Suriname trokken samen met Brazilië deze week de meeste aanwezigen naar sessies op de Offshore Technology Conference in Houston, en overtroffen de discussies over de Amerikaanse en Mexicaanse kant van de Golf van Mexico.

In Guyana, waar een groep onder leiding van Exxon Mobil Corp meer dan 9 miljard vaten olie en gas heeft ontdekt, zei een leidinggevende van het Spaanse Repsol SA dat het bedrijf van plan was om volgend jaar offshore te boren, ondanks twee eerdere droge putten.

"Ik hoop echt dat we in 2022 een grote ontdekking zullen doen in het Kanuku-blok, want dat zal ook in het voordeel van Guyana zijn", zei de minister van Natuurlijke Hulpbronnen van het land, Vickram Bharrat.

Het Franse TotalEnergies, een partner in drie blokken in Guyana, verwacht dit jaar te beginnen met het boren van een nieuwe exploratiebron, zei Jean-Michel Lavergne, die leiding geeft aan de Amerikaanse exploratie- en productie-eenheid van het bedrijf. Het in Toronto gevestigde CGX Energy Inc zal boren in het Corentyne-blok, zei Bharrat.

Toekomstige potentiële ontdekkingen niet meegerekend, verwacht Guyana dat de output van het Stabroek-blok - dat Exxon samen met Hess Corp en China's CNOOC Ltd opereert - tegen 2025 of 2026 bijna 1 miljoen vaten per dag zal bereiken, zei Bharrat. Nu worden 125.000 vaten per dag gepompt.

Suriname streeft ernaar om dit kwartaal de onderhandelingen af ​​te ronden met TotalEnergies, Qatar Petroleum en Chevron Corp - die in juni drie ondiepwaterblokken hebben gekregen -, zei Patrick Brunings, exploratiemanager van staatsbedrijf Staatsolie. Er zijn nog vijf andere blokken beschikbaar en Staatsolie evalueert de volgende stappen, zei hij. Staatsolie hoopt in toekomstige samenwerkingsverbanden te kunnen opereren.

"We hebben alle bedrijven die betrokken zijn bij de biedronde ingeschakeld om te kijken of er meer interesse is voor de resterende blokken", aldus Brunings.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May