Kanhai in zaak Van Trikt: OM gooit regels overboord
18 Aug 2021, 18:40
foto
Irvin Kanhai vindt dat het Openbaar Ministerie regels en waarborgen overboord worden gegooid. (Foto: Raoul Lith)


In de zaak van ex-governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert van Trikt en zijn zakenpartner Ashween Angnoe, heeft raadsman  Irvin Kanhai dinsdag zijn pleidooi gehouden. Hij heeft aan rechter Maytrie Kuldip Singh gevraagd dat zij de vervolgingsambtenaar moet voorhouden welke regels en waarborgen overboord gegooid zijn bij CBvS. “Zij wordt nadrukkelijk daartoe uitgenodigd in repliek,” zegt Kanhai. Hij voorspelt dat het Openbaar Ministerie (OM) daartoe niet in staat gaat zijn. Hij stelt dat bij de indiensttreding van Van Trikt die regels en waarborgen niet bestonden.

Zijn collega Benito Pick stelt vast dat uit geen van de bewijsmiddelen geleverd door de vervolgingsambtenaar er concreet bewijs is gebleken voor het ten laste gelegde aan Angnoe. De raadsman zegt dat Angnoe vrijgesproken zal moeten worden en dat het OM niet ontvankelijk verklaard wordt. Beide advocaten geven aan dat de Anti-corruptie Wet niet van toepassing is op hun cliënten. Zij merken op dat bij de start van het onderzoek in deze zaak er nog geen Anti-corruptie commissie was ingesteld, zoals de wet voorschrijft.

Zowel Kanhai als Pick stellen dat nu is vastgesteld dat de Anti-corruptie commissie niet is geïnstalleerd en de bevoegdheden niet kunnen worden uitgevoerd er niet op grond van deze wet kan worden vervolgd. “De verdediging is van oordeel dat het OM ten onrechte de vervolging op grond van overtreding van de Anti-corruptie Wet in casu heeft ingestemd”. Echter merkt Pick op dat deze wet bedoeld is als anti corruptie regeling voor de hele samenleving. Hij geeft aan dat de wet zich in het bijzonder richt op diverse vormen van corruptie door publieke functionarissen.

De aanpak van deze zaak is anders gelopen dan de voorschriften van de Anti-corruptie Wet. Pick geeft aan dat corruptie vastgesteld moet worden voordat er tot vervolging wordt overgegaan. In deze case zijn Van Trikt en Angnoe aangehouden, in verzekering gesteld, gedagvaard ter terechtzitting te verschijnen en is het onderzoek ter terechtzitting aangevangen. “Het Openbaar Ministerie heeft toen pas besloten om middels een extern onderzoek na te gaan of de contracten nadelig waren voor de Staat. Blijkt dat de overeenkomsten marktconform zijn,” zegt Pick. Voor hem nog een rede het OM niet ontvankelijk te verklaren.

Kanhai is benieuwd naar reactie van de strafpleiter op de stellingen die door de verdediging zijn gedaan. “We hebben uit getuigenverklaringen kunnen halen wat zich heeft afgespeeld. Ze zijn eerst gaan aanhouden en dan op een manier gaan verhoren," meent Kanhai. Pick heeft zich ook uitgelaten over de wijze hoe de zaak in het begin is onderzocht bij de politie. De vaststellingen door de verbalisant in de resumé zijn volgens de advocaat niet juist. “Terwijl we pas beginnen met het onderzoek. Wij werken met een onschuld presumptie. Althans dat dacht ik, misschien vergis ik mij”.

“Dat wat de raadslieden hier hebben aangehaald. Dan heb ik het sec over de spelers op het veld in deze zaak. De spelers die niet zijn aangehouden. Dat ontgaat mij niet. En ook dat neem ik mee bij mijn eindbeslissing”, zei de rechter. Ze geeft aan dat er heel veel gezegd is over de Anti-corruptie Wet. Ze merkt op dat Suriname het Inter Amerikaans Anti-corruptie Verdrag heeft geratificeerd op 4 juli 2002. Kuldip Singh vroeg of hij de moeite heeft genomen om kennis te dragen van dit verdrag.

Kanhai zegt dat het verdrag geen deel uitmaakt van de tenlastelegging. Op 15 oktober staat deze zaak weer op de rol.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April