VS: Grootste reservoir kampt met watertekort
17 Aug 2021, 16:58
foto
Lake Mead, gelegen aan de grens tussen Nevada en Arizona, is het grootste stuwmeer in de VS en een belangrijke waterleverancier voor het zuidwesten; het staat nu op het laagste niveau in bijna 90 jaar. (Foto: AFP)


Amerikaanse functionarissen hebben voor het eerst een officiële verklaring van watertekort afgegeven voor het enorme westelijke reservoir van Lake Mead, wat leidde tot rantsoeneringen voor delen van het door droogte geteisterde zuidwesten. Het tekort zal de waterverdeling naar Arizona, Nevada en Mexico voor het jaar dat in oktober begint, verminderen, zei het Amerikaanse Bureau of Reclamation in een verklaring.

Arizona zal 18% van zijn jaarlijkse deel verliezen, terwijl Nevada bezuinigingen van 7% zal zien. De verdelingen aan Mexico, die vereist zijn op grond van een verdrag van 1944, zullen met 5% worden verlaagd. Hoewel het geen verrassing is, zullen de bezuinigingen leiden tot minder water - en moeilijke toewijzingsbeslissingen - voor boerderijen, steden en stammen in de uitgedroogde regio, die in zijn 22e jaar van droogte is.

"We zien de effecten van klimaatverandering", zei Tanya Trujillo, adjunct-secretaris voor water en wetenschap van het ministerie van Binnenlandse Zaken, tijdens een online persconferentie. Ze wees op de lager dan gemiddelde sneeuwlaag in de regio, de verzengende temperaturen en de droge bodemgesteldheid. "Helaas kan die trend zich voortzetten", zei Trujillo.

Lake Mead, gevormd in de jaren dertig door de afdamming van de Colorado-rivier aan de grens tussen Nevada en Arizona, is het grootste stuwmeer in de Verenigde Staten. Het is cruciaal voor de watervoorziening van 25 miljoen mensen in de steden Los Angeles, San Diego, Phoenix, Tucson en Las Vegas.

Aanhoudende droogte in het westen van de VS heeft Lake Mead en Lake Powell, het op een na grootste stuwmeer van het land, naar historische dieptepunten gebracht. De totale wateropslag in het Colorado River-systeem is op 40% van de capaciteit, een daling van 49% een jaar geleden, aldus het bureau.

De waterverdeling in een bepaald jaar worden bepaald door een jaarlijkse studie waarbij wordt geanticipeerd op de waterstanden van de reservoirs in de winter. In januari zal Lake Mead naar verwachting op 324,9 meter boven zeeniveau liggen, wat bijna 3 meter onder het officiële niveau van een tekort is.

De verwachting is dat de hoogte van het reservoir zal blijven dalen, zei het bureau. In juli 2023 wordt het geschat op 316 meters. Arizona, Californië en Nevada overwegen maatregelen die nodig zijn om te voorkomen dat het reservoir onder de 310 meter komt, zeiden functionarissen.

Vorige maand zorgde een noodovereenkomst voor droogte ervoor dat 181.000 hectare water uit kleinere westelijke opslagreservoirs vrijkwam om het niveau van Lake Powell te vergroten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May