Biervliet tevreden: Blijft niet bij deze ene actie
17 Aug 2021, 00:00
foto
Stefano 'Pakittow' Biervliet zegt dat hij met de vakbonden gaat praten om de protestactie te ondersteunen. Hij is blij met het signaal dat gegeven is. (Foto's: René Gompers)


Een boze menigte. Explosieve momenten. Scheldpartijen. Een soundtruck bestuurder is beboet. Niemand is bang voor traangas. Een stormloop dwars door het streng bewaakte Onafhankelijkheidsplein naar het Assembleegebouw. De mensen hebben de felle zon getrotseerd “fu sor lanti dat w’e dede in a film!” Politici zijn uitgejouwd. Maar ze hebben toegezegd te werken aan verzachting en betere communicatie. “Het was geweldig, een geslaagde protestactie,” zegt een vermoeide Stephano ‘Pakittow’ Biervliet. De activist had opgeroepen om de regering een ‘signaal’ te geven; zo kan het niet verder.

Het blijft niet bij deze ene actie, geeft Biervliet aan. Hij gaat proberen de acties te vergroten door met de vakbonden te werken. “Eerlijk gezegd, ik was verrast met de opkomst,” deelt hij aan Starnieuws mee. “Plotseling waren er zoveel mensen. Het was erg moeilijk om de actie te leiden, omdat de mensen boos waren. Heel erg boos. Maar un seki lanti even. W’o go booster a tori now. Want weet je, soms wanneer het niet lukt met het ‘boosteren’ moet je een grotere batterij halen. Die grote batterij zijn de vakbonden. Ik ga met ze praten. Je weet hoe het gaat als zij erbij komen.”

In de morgenuren leek het erop alsof de protestactie die op het Onafhankelijkheidsplein zou plaatsvinden, met succes was voorkomen. De straten die naar het Plein leiden, waren gedeeltelijk afgezet, terwijl politie eenheden erop toezagen dat het veld niet werd betreden. Een paar mensen hebben hun irritatie op de manschappen afgereageerd met krachttermen.

Initiatiefnemer Biervliet is een uur later dan gepland te voet aangekomen. De soundtruck is door de politie staande gehouden. Er is een dyugu dyugu ontstaan toen de bestuurder is gevraagd naar zijn bescheiden. Biervliet en enkele medestanders hebben met de politie gepleit om ten minste de menigte toe te spreken vanuit de truck. Na een tijdje was er toestemming gegeven. Maar dat heeft niet lang geduurd. De truck moest verwijderd worden. De mensen raakten nog meer verhit. Maar de mobile eenheid (ME) stond paraat, gewapend met stokken, geweren en traangaswerpers, waarmee traangas handgranaten worden afgeschoten. Maar dat deerde Biervliet en de mensen niet want “soort traangas? We tranen al zonder gas”.

Biervliet en zijn aanhang snellen ondanks de strenge bewaking naar het DNA-gebouw.

Dwars door de strenge bewaking heen is Biervliet het Plein opgelopen richting De Nationale Assemblee (DNA). De mensen renden het veld op. De politie en delen van de ME achter hen aan. De menigte schoot de activist te hulp. Een security guard en een andere man hebben Biervliet aan beide armen omarmd. In een ijltempo is de menigte het Plein overgestoken. “Weg met Chan!” werd er onderweg geroepen. Bij het Assembleegebouw was een muur gevormd door de ME. De menigte en de ME stonden oog in oog tegenover elkaar op straat. Op de inrit van het DNA-gebouw, tussen de ingang en de muur van de ME, stond een groep politiemannen paraat.

Assembleelid Edward Belfort (ABOP) spreekt de menigte toe.

De mensen wilden dat de Assembleeleden hen kwamen aanhoren. Edward Belfort (ABOP) kwam luisteren. Hij is van harte verwelkomd. Maar al gauw was het publiek van gedachten veranderd. Belfort legde de mensen uit dat ze voor corona moesten oppassen en de politie geen aanleiding moesten geven om tegen ze op te treden of traangas te gebruiken. De menigte wilde andere dingen horen. Belfort gaf aan zijn best te doen, voordat hij weer vertrok.

Na heel wat dyugu dyugu kon Biervliet de Assembleevoorzitter Marinus Bee spreken. Bee was eerst niet bereid om de mensen toe te spreken, zoals Biervliet verzocht. Hij wilde met een delegatie protesteerders op kantoor praten. De mensen raakten nog weer verhit door dit nieuws en eisten dat Biervliet daar niet op inging. Uiteindelijk kwam Bee naar buiten om de mensen toe te spreken. “Bee, if yu o lei, betre yu tan na insey” werd er vóór zijn komst in koor geroepen. Het gesprek ging er chaotisch aan toe. Maar Bee heeft kunnen aangeven dat hij met de regering gaat praten over de aangekaarte problemen.

Assembleelid Patricia Etnel (NPS) in discussie met de actievoerders.

Na de ontmoeting met de Assembleevoorzitter zijn Biervliet en een groot deel van de actievoerders vertrokken. Het doel was bereikt; tonen dat de situatie ondraaglijk is geworden en dat de Assemblee op de hoogte is gesteld en aan oplossingen gaat werken. Maar niet iedereen was tevreden. Een groep is blijven hangen. Zij zijn door Patricia Etnel (NPS) toegesproken. Zij kreeg de wind van voren. De mensen spraken en schreeuwden ook door elkaar. Het gelukte Ebu Jones (NDP) niet, om een zegje te doen. Uiteindelijk is Etnel zelf naar enkele mensen gelopen om hun problemen van dichtbij aan te horen. Het ging er soms emotioneel aan toe. De momenten werden verstoord door mensen die door elkaar bleven roepen.

“Het was moeilijk,” zegt Biervliet. “Den sma ben agressief. Je moet je voorstellen in welke put de mensen zitten. Dus de antwoorden moeten komen op de vragen die we aan meneer Bee hebben gesteld. Hoe verder nu?” Biervliet hoopt dat de regering inziet onder welke druk grote delen van de bevolking leven. “Mensen waren bereid fu bron a foto. Maar we willen het niet van kwaad tot erger maken. Ik zoek naar oplossingen. De situatie kan echt zo niet langer doorgaan. Laten we opkomen.” De soundtruck was in beslag genomen. Er is SRD 500 aan boete betaald voor geluidsoverlast en het niet hebben van een vergunning.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May