Olieprijzen dalen nadat China derde grootste haven deels sluit
13 Aug 2021, 13:59
foto
Vrachtschepen die aanleggen in het Meidong-dok van de Ningbo-Zhoushan-haven in Ningbo, de Oost-Chinese provincie Zhejiang. (Foto: Xinhua/Huang Zongzhi via Getty Images)


De olieprijs op de wereldmarkt is vanochtend gedaald door bezorgdheid over de wereldhandel nadat China een deel van de op twee na drukste haven ter wereld had gesloten. Alle containerdiensten op de Meishan-terminal van de haven van Ningbo-Zhoushan zijn tot nader order stopgezet nadat een werknemer in de haven Covid-19 had opgelopen.

Brent-futures daalde met 0,7% tot US$ 70,82 en ruwe futures waren 0,9% lager tot US$ 68,50.

De sluiting van de Meishan-terminal zal waarschijnlijk de angst voor problemen met de wereldwijde toeleveringsketen vergroten, wat de wereldwijde inflatie aanwakkert. De sluiting van de haven "zou kunnen bijdragen aan wereldwijde verstoringen van de toeleveringsketen en op vrij korte termijn iets kunnen worden waar de markt om geeft", zegt financieel analist Danni Hewson van AJ Bell.

De vooruitzichten voor hoe lang de sluiting zou kunnen duren, waren onduidelijk. De haven van Yantian in Shenzhen was eind mei ongeveer een maand gesloten nadat een geval van Covid-19 was ontdekt.

De olieprijzen werden niet gestimuleerd door een sombere beoordeling van het International Energy Agency (IEA). Het IEA zei donderdag dat het herstel van de vraag naar olie in juli ongedaan was gemaakt, te midden van een opleving van Covid-19-gevallen.

"De groei voor de tweede helft van 2021 is scherper afgewaardeerd, aangezien nieuwe Covid-19-beperkingen die zijn opgelegd in verschillende grote olieverbruikende landen - met name in Azië- de mobiliteit en het olieverbruik lijken te verminderen", aldus het bureau.

"We schatten nu dat de vraag in juli daalde, omdat de snelle verspreiding van de Covid-19 Delta-variant de leveringen in China, Indonesië en andere delen van Azië ondermijnde."

Elders zei de Organisatie van Olie-exporterende Landen (OPEC) dat ze nog steeds een sterk herstel van de wereldvraag naar olie verwacht in 2021 en 2022. De ongewijzigde voorspelling kwam nadat de VS de OPEC en haar bondgenoten (OPEC+) had gevraagd de olieproductie te verhogen om hoge benzineprijzen te drukken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May