Zesde Atlantische storm Fred wijst op bovengemiddeld orkaanseizoen
11 Aug 2021, 11:32
foto
Het spoor voor Fred suggereert dat het over verschillende Caribische eilanden zal gaan. (Beeld: NOAA)


Het Amerikaanse National Hurricane Centre (NHC) heeft de zesde tropische storm Fred genoemd. Het gaat om een lagedrukgebied dat door het Caribisch gebied raast. De zesde benoemde storm van het jaar vormt zich meestal eind augustus.

De komende dagen kan het harde wind, hevige regen en hoge golven naar de Dominicaanse Republiek en Puerto Rico brengen.

Begin juli werd tropische storm Elsa de vroegste benoemde storm die ooit is geregistreerd. In de maand daarna is de Atlantische Oceaan erg stil geweest. Maar we gaan nu historisch gezien de drukste maanden van het seizoen in.

Tropische storm Fred trekt westwaarts door de Benedenwindse Eilanden voordat hij over veel van de grootste eilanden van het Caribisch gebied gaat. Het blijft waarschijnlijk een tropische storm terwijl hij later in de week richting de Bahama's en Florida trekt.

Hoewel dit seizoen naar verwachting niet zo actief zal zijn als het recordseizoen van 2020, toen het Griekse alfabet pas voor de tweede keer werd gebruikt om stormen te benoemen, hebben voorspellers er vertrouwen in dat het nog steeds een druk seizoen zal worden.

"Een mix van concurrerende oceanische en atmosferische omstandigheden bevordert over het algemeen bovengemiddelde activiteit voor de rest van het Atlantische orkaanseizoen, inclusief de mogelijke terugkeer van La Niña in de komende maanden", zegt Matthew Rosencrans, hoofdseizoensorkaanvoorspeller bij NOAA's Climate Prediction Center (CPC) in College Park, Maryland.

La Niña en tegenhanger - El Niño - zijn klimaatpatronen in de Stille Oceaan die het weer wereldwijd kunnen beïnvloeden. Tijdens La Niña zijn de passaatwinden sterker dan normaal, waardoor meer warm water richting Azië wordt geduwd. El Niño heeft het tegenovergestelde effect.

In een recente update van de seizoensvoorspelling hebben experts van de CPC het verwachte aantal stormen, orkanen en grote orkanen met een kleine hoeveelheid verhoogd op basis van de nieuwste atmosferische en Atlantische oceaanomstandigheden. In hun update van begin augustus hebben voorspellers van de Colorado State University in Fort Collins het aantal verwachte stormen met een naam teruggebracht van 20 naar 18.

"Over het algemeen denken we echter nog steeds dat we een bovengemiddeld seizoen zullen hebben, alleen iets minder actief dan vorige maand werd verwacht", vertelde Phillip Klotzbach, een onderzoekswetenschapper aan de Colorado State, aan BBC Weather.

De zesde tropische storm van het Atlantische orkaanseizoen is Fred genoemd. (Foto: CIRA/RAMMB)

De vorming van tropische stormen vereist een aantal verschillende omgevingsparameters, zoals een zee-oppervlaktetemperatuur boven 26C en een zwakke windschering om samen te komen.

Voorspellers kijken naar deze elementen, samen met grotere natuurlijke klimaatpatronen zoals El Niño en La Niña, om voorspellingen te doen.

De bovengemiddelde voorspelling is daarom deels te wijten aan iets warmer dan gemiddelde zee-oppervlaktetemperaturen in de Atlantische Oceaan en anomalieën van windschering boven het Caribisch gebied en de tropische Atlantische Oceaan die iets zwakker zijn dan normaal.

Er is een mogelijke terugkeer naar La Niña-omstandigheden in de komende maanden, wat ook zou wijzen op een verhoogde ontwikkeling van tropische stormen.

Met warmere oceanen krijg je meer brandstof om een ​​tropische storm of orkaan te laten ontstaan.

In het meest recente IPCC-rapport van de VN - waarin de nieuwste inzichten in de klimaatwetenschap worden beschreven - wordt over tropische cyclonen gezegd: "Het is waarschijnlijk dat de frequentie van snelle intensivering van tropische cyclonen de afgelopen 40 jaar wereldwijd is toegenomen."

Het rapport concludeert vervolgens met "veel vertrouwen" dat het aandeel van intense tropische cyclonen op wereldschaal zal toenemen met toenemende opwarming.
Met andere woorden, de tropische cyclonen die zich vormen, zullen waarschijnlijk intenser worden, wat meer impact zal hebben als ze het land raken.

Wat betreft het aantal stormen - hoewel we onlangs actieve seizoenen hebben gehad - suggereert het IPCC-rapport met "gemiddeld vertrouwen" dat de "wereldwijde frequentie van tropische cycloonvorming zal afnemen of onveranderd zal blijven bij toenemende opwarming van de aarde"
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May