VS stuurt meer vaccins naar Mexico
11 Aug 2021, 01:51
foto
Mensen wachten om getest te worden op het coronavirus in Mexico City. (Foto: AP)


De Verenigde Staten (VS) zal tot 8,5 miljoen extra vaccindoses tegen het coronavirus naar Mexico sturen, aangezien beide landen blijven worstelen met een piek in infecties die wordt aangewakkerd door de zeer besmettelijke Delta-variant. President Andres Manuel Lopez Obrador zei dinsdag, een dag nadat hij een telefoongesprek had gevoerd met de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris, dat hij verwachtte dat de meeste volwassenen die langs de grens met de VS wonen, binnen een maand hun tweede dosis van het vaccin zullen hebben ontvangen.

Hij zei dat zowel hij als Harris het eens waren over het belang van het heropenen van de landgrens, die sinds maart 2020 gesloten is.

Minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard zei intussen dat de VS aan Mexico 3,5 miljoen doses van het door medicijnfabrikant Moderna ontwikkelde Covid-19-vaccin zouden verstrekken, evenals tot vijf miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin.

De aankondigingen kwamen toen de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) nieuwe reiswaarschuwingen uitvaardigden voor Israël, Frankrijk, Thailand, IJsland en verschillende andere landen, aangezien infecties door de Delta-variant blijven toenemen.

Mexico heeft de afgelopen weken een gestage stijging van het aantal gevallen gezien en meldde maandag meer dan 6.500 nieuwe infecties, hoewel gezondheidsexperts zeiden dat het werkelijke aantal waarschijnlijk veel hoger is.

Verschillende Amerikaanse deelstaten worstelen ook om de recente stijgingen onder controle te houden, in wat de topdeskundige op het gebied van infectieziekten, Anthony Fauci, een "pandemie onder niet-gevaccineerden" heeft genoemd.

Het land heeft momenteel gemiddeld meer dan 120.000 nieuwe gevallen van coronavirus per dag, een percentage dat de afgelopen weken is verdubbeld en overeenkomt met dat van voordat het vaccin in het land beschikbaar was.  Momenteel is ongeveer 60 procent van de Amerikanen die in aanmerking komen voor vaccins volledig gevaccineerd.

De toename van infecties en het trage tempo van vaccinaties hebben president Joe Biden ertoe aangezet om de staats- en lokale overheden steeds meer aan te sporen om druk uit te oefenen op de inwoners om de prik te krijgen. Biden had eerder regels aangekondigd die vereisen dat federale werknemers worden gevaccineerd of zich onderwerpen aan regelmatige coronavirustests.

Maandag kondigde het Pentagon aan dat het zou eisen dat alle actieve ambtenaren medio september gevaccineerd zijn.

Washington werd ook de meest recente deelstaat die van de meeste staatswerknemers eist dat ze worden gevaccineerd, anders lopen ze het risico hun baan te verliezen.

'Verrassende cijfers'
Amerikaanse functionarissen hebben gezegd dat zeven deelstaten – Florida, Texas, Missouri, Arkansas, Louisiana, Alabama en Mississippi – verantwoordelijk zijn voor een onevenredig groot aantal infecties in het land. In Texas hebben twee van de grootste schooldistricten van de deelstaat, Dallas en Houston, de maskerplicht aangekondigd voor studenten en personeel, in weerwil van gouverneur Greg Abbott, die een noodbevel uitvoerde dat de provinciale en lokale overheidsinstanties verbiedt het dragen van maskers en sociale afstand te houden om het Covid-19-risico te verlagen, verplicht te stellen.

Desalniettemin deed Abbott op maandag een beroep op hulp van buiten de deelstaat om een ​​derde golf van infecties in de deelstaat te bestrijden, wat een provincieziekenhuis, het Harris Health System en Lyndon B Johnson Hospital in Houston, ertoe heeft aangezet tenten op te zetten om hun Covid-19-patiëntoverloop te op te vangen.

Abbott gaf het Texas Department of State Health Services opdracht om uitzendbureaus te gebruiken om extra medisch personeel van buiten de staatsgrenzen te vinden. Hij heeft ook een brief gestuurd naar de Texas Hospital Association om ziekenhuizen te verzoeken alle reguliere medische procedures vrijwillig uit te stellen.

In het naburige Arkansas meldden gezondheidsfunctionarissen van de deelstaat maandag de grootste stijging van het aantal ziekenhuisopnames in één dag sinds het begin van de pandemie. Het aantal mensen dat maandag in de deelstaat in het ziekenhuis werd opgenomen, steeg met 103, wat het totaal op 1.376 brengt.

Het ministerie van Volksgezondheid van de deelstaat meldde dat er vanaf maandag slechts acht bedden op de intensive care beschikbaar waren.  "Het rapport van vandaag laat een aantal zeer opzienbarende cijfers zien", zei gouverneur Asa Hutchinson in een tweet. Slechts ongeveer 37 procent van de bevolking van de deelstaat is volledig ingeënt tegen het virus.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May