Haïti verzoekt VN-commissie om moord president te onderzoeken
06 Aug 2021, 16:44
foto
Militairen salueren naast de kist met het lichaam van de overleden Haïtiaanse president Jovenel Moise nadat hij eerder deze maand in zijn huis in Port-au-Prince werd doodgeschoten. (Foto: Reuters)


De regering van Haïti heeft de Verenigde Naties om hulp gevraagd bij het uitvoeren van een internationaal onderzoek naar de moord op president Jovenel Moise. Dat zei de ambassade van het land in de Dominicaanse Republiek donderdag. Moise werd op 7 juli in zijn woning vermoord.

Haïti vroeg om hulp in een brief van 3 augustus gericht aan VN-secretaris-generaal Antonio Guterres, zei de ambassade in het buurland in een verklaring. In het bijzonder riep Haïti op tot de vorming van een "internationale onderzoekscommissie", samen met een speciale rechtbank om de verdachten te berechten.

In de brief, ondertekend door minister van Buitenlandse Zaken Claude Joseph, staat dat Haïti de aanval op Moise in zijn woning als een internationale misdaad beschouwt vanwege de vermeende rol van buitenlanders bij het plannen, financieren en uitvoeren ervan.

De Haïtiaanse autoriteiten hebben voormalige Colombiaanse soldaten aangehouden die naar verluidt zijn ingehuurd door een in Miami gevestigd beveiligingsbedrijf op verdenking van het plegen van de moord op Moise. Haïti zei ook dat de steun van de VN het model moet volgen van haar onderzoek naar een terroristische aanslag in 2005 in Libanon, waarbij 22 mensen om het leven kwamen, waaronder de premier.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May