Bouterse houdt laatste woord op zitting; vonnis 30 augustus
30 Jul 2021, 11:21
foto
Oud-legerleider Desi Bouterse op weg naar de zitting van de Krijgsraad. Een groep aanhangers verwelkomt hem. (Foto: Ranu Abhelakh)


In de verzetszaak van ex-legerleider Desi Bouterse is vandaag behoorlijk veel schot gekomen. De auditeur-militair Manro Danning heeft verwezen naar zijn eerdere requisitoir, waarbij 20 jaar cel is geëist. Hij blijft daarbij. Hierna heeft Irvin Kanhai zijn pleidooi gehouden. Bouterse voerde het laatste woord. Op de vraag van de Krijgsraad president Cynthia Valstein-Montnor of hij bereid is vragen te beantwoorden naar aanleiding van zijn laatste woord, heeft Bouterse zich beroept op zijn zwijgrecht. Na een schorsing is bepaald dat de zaak op 30 augustus weer voorgaat. Dan zal het vonnis worden geveld.

In zijn laatste woord zei Bouterse dat de voormalige kolonisator, Nederland, niets onbenut heeft gelaten om de ingezette ontwikkeling te keren, en dat met een toenemende mate van meedogenloze gemeenheid en escalerend geweld. De eerste acties waren nog gericht op de liquidatie van de revolutionaire leiding en van hem in het bijzonder. Hij memoreerde de mislukte poging tot staatsgreep van luitenant Surindre Rambocus in maart 1982. "Na elke mislukking van de betreffende pogingen kon een escalatie worden waargenomen naar uitgebreidere militaire acties", zei Bouterse. "Vervolgens de voorgenomen acties voor een buitenlandse militaire invasie voor volledige 'regime change' in hetzelfde jaar, waarbij de dood van ettelijke honderden burgers als een aanvaardbare onvermijdelijkheid werd gezien".

Desi Bouterse bij het verlaten van de zittingszaal. (Foto: Raoul Lith)

"Na de mislukking van deze beoogde machtsgreep volgde de verdere escalatie in de vorm van de Binnenlandse Oorlog. Nadat het beoogde resultaat van 'regime change' ook in dat geval niet werd bereikt, leek het ten slotte op alsof een merkwaardig soort, ongebalanceerd gerechtelijke proces (ik mag het woord paskwil niet gebruiken), dus zeg maar een zeer eenzijdig, zeer bevooroordeeld strafproces, het beoogde resultaat moest opleveren".

(Later meer)
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April