Delta-variant verspreidt zich wereldwijd, toenemende infecties
27 Jul, 09:34
foto
Indonesië heeft de afgelopen weken het aantal gevallen zien stijgen, nadat de Delta-variant in het land was aangekomen. (Foto: Reuters)


De Delta-variant van Covid-19 is inmiddels wereldwijd in 124 gebieden ontdekt, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Verwacht wordt dat het de komende maanden wereldwijd de dominante variant zal worden, waarbij de WHO voorspelt dat er binnen enkele weken meer dan 200 miljoen bevestigde gevallen kunnen zijn.

Infecties nemen toe, vooral in Europa en het westelijke deel van de Stille Oceaan. Sommige westerse landen zijn begonnen de beperkingen te versoepelen, omdat de sterftecijfers zijn gedaald. Maar degenen die geen toegang hebben tot vaccins of met een langzamere uitrol van vaccins, worden geconfronteerd met een dodelijkere dreiging.

Indonesië
Met meer dan 1.300 doden per dag is Indonesië het nieuwe Covid-19-epicentrum van Azië geworden. Honderden mensen zijn in zelfisolatie omgekomen - mogelijk omdat ze geen onmiddellijke behandeling konden krijgen of werden weggestuurd door overbelaste ziekenhuizen.

Wirawan, een brandweerman in de hoofdstad Jakarta, ziet de verergering van de crisis met eigen ogen. Hij en zijn team hebben de taak om lichamen uit huizen op te halen, voordat ze uiteindelijk worden afgeleverd voor de begrafenis. Voor de laatste piek in zaken regelde hij twee of drie begrafenissen per dag. Nu wordt hij voor 24 begrafenissen per dag gebeld. Dat is meer dan hij aankan, dus de lichamen moeten wachten.

Het land registreert meer dan 50.000 nieuwe dagelijkse gevallen en de regering handhaaft noodbeperkingen tot ten minste het einde van deze week. Waarschijnlijk worden de maatregelen maandag verlengd.

Terwijl de nieuwe zeer overdraagbare Delta-variant, die voor het eerst werd ontdekt in India, het land blijft verwoesten, haast Indonesië zich om zijn mensen te vaccineren. Van de 208 miljoen mensen die in aanmerking komen voor vaccins, hebben slechts ongeveer 16 miljoen beide doses gekregen.

Delta-variant
De eerste gevallen van de variant werden geïdentificeerd in India, maar het is in veel landen over de hele wereld gemeld. Het is een zorgwekkende variant, wat betekent dat het enkele genetische veranderingen heeft ondergaan die mogelijk zorgwekkend zijn in termen van overdraagbaarheid en dat vaccins onvoldoende bescherming bieden tegen de Delta-variant.

In sommige landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, is Delta het dominante type Covid-19 geworden. Experts zeggen dat vaccins nog steeds goed werken om te beschermen tegen ernstige ziekten veroorzaakt door deze variant
Advertenties

Saturday 16 October
Friday 15 October
Thursday 14 October