Haïtiaanse landbouwers in Saramacca bundelen zich
26 Jul 2021, 14:40
foto
Een delegatie van Haïtiaanse boeren in Saramacca heeft een onderhoud gehad met de districtscommissaris. (Foto: Commissariaat Saramacca)


Ruim 150 Haïtiaanse landbouwers in Saramacca verdienen hun kost met het verbouwen van groenten en aardvruchten. Zij hebben besloten zich te verenigen. Een initiatiefgroep onder leiding van Manicel Simon had een onderhoud met districtscommissaris (dc) Sherin Bansi-Durga. De mensen hebben de problemen die ze dagelijks ondervinden bij het uitoefenen van hun beroep, voorgelegd. Bij het gesprek was ook Assembleelid Radjen Debie (VHP) aanwezig.

De meeste van deze landbouwers werken op percelen die zij hebben gehuurd van Surinamers of in partnerschap met de perceelhouders. Dit komt, doordat zij veelal niet beschikken over de Surinaamse nationaliteit om in aanmerking te komen voor percelen. De landbouwers leven aan de rand van de samenleving. Zij ontberen elke vorm van voorlichting.

De dc heeft de organisatie alle steun toegezegd, omdat zij bekend is met de bijdrage die deze groep levert in het district en aan de Surinaamse economie. Een heikel punt is volgens één van de woordvoerders van de Haïtianen Frannses Horacius, het feit dat een politicus hen in het openbaar heeft uitgemaakt voor profiteurs en als te zijn honden die pinaren in hun land van herkomst. "Den pina lek dagu in Haïti" is opgemerkt.

Horacius gaf aan dat deze groep van landbouwers ook groenten voor de export produceren, maar de exporteurs geen Haïtianen zijn, noch minder de vele standhouders onder de markt die de producten verkopen. Surinamers pinaren nu ook maar daarom zijn zij toch geen dagu's, voerde ze aan.

De dc heeft de organisatie verzekerd dat dit niet de mening en het standpunt is van de regering. Integendeel is de regering zeer ingenomen met de bijdrage die deze groep van landbouwers levert aan land en economie in deze moeilijke tijd.

Recentelijk heeft de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, die in Saramacca op werkbezoek was, gevraagd om de Haïtiaanse boeren volledig te betrekken bij het te voeren beleid. De organisatie is dan ook gevraagd een lid af te vaardigen om zitting te nemen in de Agrarische Adviesraad van Saramacca.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May