De rechtsstaat is onder druk
18 Jul 2021, 02:34
foto
Mark Karg


(Aangeboden)

Elk misdrijf waarbij sprake is van ernstige inbreuk op de rechtsorde heeft verregaande consequenties voor de beleving van rechtsstaat, democratie en veiligheid. Recent zijn er internationaal twee misdrijven geregistreerd die wereldwijd de aandacht hebben getrokken: de aanslag op het Haïtiaanse staatshoofd Jovenel Moise en de liquidatie van journalist Peter R. de Vries.

Verruwing van de criminaliteit en steeds nieuwe modus operandi zijn opmerkelijk, evenals het samengaan of samenwerken van criminele organisaties met terreurorganisaties. Het gemak waarmee buitenlandse huurlingen een soevereine Staat kunnen binnendringen en het staatshoofd liquideren is voer voor veiligheidsdeskundigen om terug te gaan naar de tekentafel en step-by-step te analyseren wat er mis is gegaan en hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen.

Elke veiligheidsdeskundige weet dat 100% veiligheid een utopie is. Toch moet het mogelijk zijn om zodanige maatregelen te treffen en deze om te zetten in beleid, waarbij schade, verlies, leed of letsel worden tegengegaan of tot het minimum wordt beperkt. Justitie en opsporing hebben getoond over die potentie te beschikken, ik verwijs naar de ontmanteling van EncroChat en Operatie Trojan Shield.

In Suriname 'verdwijnen' er wapens uit het depot van het gewezen staatshoofd. Ik heb begrepen dat vanwege de aard, het aantal en kaliber van deze wapens er gegronde reden is om te concluderen dat “de staatsveiligheid in gevaar kan worden gebracht”.  In elk geval is de verdwijning van deze wapens een aantasting van de rechtsorde.  Zeker na de gebeurtenissen in Haïti in ogenschouw te hebben genomen.

Er zullen continu nieuwe methodieken moeten worden toegepast, intelligence zal een nog belangrijkere rol moeten gaan vervullen evenals internationale samenwerking en er dient dringend een inhaalslag gemaakt te worden op de georganiseerde misdaad en andere groepen die verantwoordelijk zijn voor de golf van onveiligheid. Ik heb in een artikel mijn bevindingen hieromtrent weergegeven.

U kunt dit artikel  hieronder downloaden.

Mark U. Karg
Adviseur Strategisch Security- & Crime Management
Openbare orde & Veiligheid

pdf-icon.gif De_rechtsstaat_is_onder_druk.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May