Zuid-Afrika: Plunderaars tarten roep geweld te stoppen
14 Jul 2021, 10:41
foto
Een man die zich zelf heeft bewapend zoekt naar plunderaars in een supermarkt na protesten die zijn uitgegroeid tot plunderingen, in Durban, Zuid-Afrika. (Foto's: Reuters)


Menigten hebben woensdag winkels en bedrijven geplunderd in Zuid-Afrika. Ze tarten de oproep van de regering om een ​​einde te maken aan een week van geweld waarbij meer dan 70 mensen zijn omgekomen, honderden bedrijven zijn verwoest en een raffinaderij is gesloten.

Protesten die volgden op de gevangenisstraf van ex-president Jacob Zuma vorige week wegens het niet verschijnen bij een corruptieonderzoek, zijn uitgegroeid tot plunderingen en een uitbarsting van algemene woede over de ontberingen en ongelijkheid die 27 jaar na het einde van de apartheid aanhouden. Winkelcentra en magazijnen zijn geplunderd of in brand gestoken in verschillende steden, voornamelijk in de provincie KwaZulu-Natal -waar Zuma vandaan komt- tot de grootste stad van het land Johannesburg en de omliggende provincie Gauteng.

Maar 's nachts verspreidde het geweld zich naar twee andere provincies - Mpumalanga, net ten oosten van Gauteng, en Noord-Kaap, zei de politie in een verklaring.

Een fotograaf van Reuters zag hoe woensdag verschillende winkels werden geplunderd in de stad Hammersdale, Mpumalanga. Lokale tv-zenders lieten ondertussen meer plunderingen zien van winkels in de grootste woongemeenschap van Zuid-Afrika, Soweto, en in de havenstad Durban.

De grootste raffinaderij van Zuid-Afrika Sapref in Durban is tijdelijk stilgelegd vanwege de onrust, zei een ambtenaar van de industrie woensdag.

De Verenigde Naties in Zuid-Afrika hebben hun bezorgdheid geuit over het feit dat het geweld het vervoer van arbeiders en medisch personeel verstoorde en een tekort aan voedsel, medicijnen en andere essentiële producten veroorzaakte. "Dit zal de toch al sociale en economische problemen verergeren die worden veroorzaakt door werkloosheid, armoede en ongelijkheid in het land", zei het dinsdagavond in een verklaring.

Veiligheidsfunctionarissen zeiden dinsdag dat de regering eraan werkt om de verspreiding van het geweld en de plunderingen een halt toe te roepen. De nationale openbare aanklager heeft gezegd dat het degenen die betrapt worden op het plunderen of vernietigen van eigendommen zal straffen, een dreigement dat hen tot nu toe weinig heeft afgeschrikt.

Soldaten zijn de straat op gestuurd om de politie te helpen de onrust te bedwingen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May