NDP-fractie: Stop a pina, a volk e dede
14 Jul 2021, 00:00
foto
De NDP-fractie heeft een uitgebreide persconferentie gehouden over enkele brandende kwesties. Van l-r: Jennifer Vreedzaam, Rabin Parmessar, woordvoerder Ricardo Panka, Patrick Kensenhuis en Melvin Bouva.


De NDP-fractie keurt de nieuwe EBS-tarieven en het beleid van Volksgezondheid, af. Zij stelt ook dat het Herstelplan, dat door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en De Nationale Assemblee is goedgekeurd, gewijzigd moet worden. Volgens de fractie heeft de retentieregeling (een maatregel waarbij exporteurs verplicht zijn een deel van hun verdiende dollars aan de Staat te verkopen) gefaald. De regering heeft verkeerde prioriteiten en ze is ‘master in het schuwen van transparantie.’ De fractie wil een plan waarbij de “de mens centraal staat” en roept de regering op “fu stop a pina, a volk e dede.”

De oppositionele fractie heeft dinsdag een persconferentie gehouden in Ocer. De Assembleeleden van de NDP stellen dat zij in het parlement monddood worden gemaakt en de kans niet krijgen om hun werk naar behoren te doen. Zij zitten ook met heel veel onbeantwoorde vragen, geven ze aan. Fractieleider Rabin Parmessar, leden Melvin Bouva, Jennifer Vreedzaam en Patrick Kensenhuis zijn uitgebreid ingegaan op wat hen dwarszit.

Parmessar heeft breedvoerig uitgelegd wat er veel mis is bij het bepalen van de nieuwe EBS-tarieven. Het is volgens hem niet duidelijk waarvoor de inkomsten gebruikt gaan worden en dat de regering met het afbouwen van de subsidie in de eerste fase, SRD 2 miljard wil ophalen. Het komt erop neer dat de nieuwe stroomtarieven veel te hoog zijn en dat de gevolgen zoals hogere prijzen voor goederen en diensten, niet zullen uitblijven.

Voor Bouva is de gang naar het IMF nog steeds een kwalijke zaak. Het IMF-recept “heeft een zure nasmaak, a swa,” merkt hij op. Want om te voldoen aan de eisen van IMF moeten onder andere subsidies afgebouwd worden.  Hij blijft erbij dat regering de noodzaak om te gaan naar het IMF niet heeft bewezen. Hij vindt dat het Herstelplan gewijzigd moet worden. Er wordt niet genoeg gedaan om de minderdraagkrachtigen op te vangen. Bouva stelt dat er andere manieren zijn om aan geld te komen. Door bijvoorbeeld alvast een paar oliebronnen die voor de kust zijn ontdekt, te verkopen. Hij beweert dat het nu al kan en dat een ‘appraisel’ (een officiële schatting van de waarde van het te winnen olie) niet belangrijk is om een deal te maken.

Vreedzaam keurt onder andere het beleid van minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid met klem af. Zij beweert dat hij niet geschikt is voor de post en met iedereen in de sector oorlog voert. Ze stelt dat er een rancuneus beleid en vriendjespolitiek wordt gevoerd. Ze is ervan overtuigd dat de regering over genoeg geld beschikt maar verkeerde prioriteiten stelt. Ze stoort zich eraan dat er geld gestopt wordt in covid-tenten en koelfaciliteiten voor covid-doden in plaats van eerste lijn zorg. Vreedzaam betoogt dat het geld liever gaat naar de eerste lijn zorg en medicijnen om te voorkomen dat mensen aan het coronavirus doodgaan.

Volgens Kensenhuis “ruikt de retentie regeling naar corruptie”. Hij meent dat deze maatregel gefaald heeft. De US-dollars zouden onder andere gebruikt worden voor het betalen van basisgoederen en medicijnen. Maar de prijzen zijn volgens hem juist de lucht ingegaan terwijl importeurs de valuta tegen een lagere koers kunnen krijgen om basisgoederen binnen te halen, geeft Kensenhuis aan. De retentieregeling stimuleert ook oneerlijke concurrentie. Het volk kan de zware maatregelen niet meer aan. Kensenhuis wil lagere prijzen in de winkel, aandacht voor het binnenland en dat de verarming stopt: “Regering stop a pina, a volk e dede.”

NDP is voornemens om alle districten te bezoeken om "met het volk te gaan praten." Het westen van het land komt als eerste aan de beurt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May