Italië verbiedt grote cruiseschepen in Venetië
14 Jul 2021, 22:31
foto
Een cruiseschip in de Italiaanse lagunestad Venetië. (Foto: AFP)


Italië heeft vanaf 1 augustus een verbod afgevaardigd voor grote cruiseschepen. Deze schepen mogen niet meer naar het centrum van Venetië varen. Italië krijgt al jarenlang waarschuwingen dat ze het risico lopen onherstelbare schade aan de lagunestad te veroorzaken.

Het besluit, bevestigd tijdens een vergadering van het kabinet van premier Mario Draghi, komt slechts enkele dagen voor een vergadering van de culturele organisatie van de Verenigde Naties. De Unesco had voorgesteld om Venetië toe te voegen aan de lijst van bedreigde erfgoedsites.

"Het decreet is een belangrijke stap voor de bescherming van het Venetiaanse lagunesysteem", zei Draghi in een verklaring. Hij voegde eraan toe dat er geld zou zijn om de gevolgen voor de werkgelegenheid te verzachten.

Door de verhuizing zullen de grootste schepen worden omgeleid naar de industriële haven van de stad, Marghera. Dit wordt echter slechts als een tijdelijke oplossing gezien, waarbij ministers pleiten voor ideeën voor een nieuwe permanente terminal.

Campagnevoerders roepen al jaren op om cruiseschepen te verbieden langs het iconische San Marcoplein te varen. Ze zeggen dat de gigantische drijvende hotels grote golven veroorzaken die de fundamenten van de stad ondermijnen en het kwetsbare ecosysteem van de lagune schaden.

Het debat werd opnieuw aangewakkerd door de terugkeer van cruises vorige maand na de pandemie van het coronavirus, toen de menigte toeristen die normaal de straten van Venetië vullen, wegbleef.

Venetië werd in 1987 op de Unesco-erfgoedlijst geplaatst als een "buitengewoon architectonisch meesterwerk". Maar de instantie waarschuwde vorige maand voor de noodzaak van een "duurzamer beheer van het toerisme" en adviseerde Venetië toe te voegen aan de lijst van bedreigd erfgoed.

De Italiaanse minister van Cultuur, Dario Franceschini, zei dinsdag dat het besluit na jaren van beraadslaging over wat te doen, dringend was geworden.

'Goede compromis'

"Vanaf 1 augustus zullen grote schepen Venetië niet meer kunnen bereiken via het San Marco-bekken, het San Marco-kanaal of het Giudecca-kanaal", zei minister van Infrastructuur Enrico Giovannini.

Er zou een vergoeding komen voor degenen die inkomsten door het besluit mislopen. Er werd 157 miljoen euro ($ 185 miljoen) geïnvesteerd in de haven van Marghera.

Giovannini zei dat het verbod een "noodzakelijke stap was om de ecologische, landschaps-, artistieke en culturele integriteit van Venetië te beschermen".

Het zal alleen van toepassing zijn op de grootste schepen, waarbij die met ongeveer 200 passagiers als "duurzaam" worden beschouwd en nog steeds in het centrum worden toegelaten. Degenen die aan een van de vier criteria voldoen, worden verboden: meer dan 25.000 ton wegen, meer dan 180 meter lang zijn, meer dan 35 meter hoog of meer dan 0,1 procent zwavel produceren.

De vicepresident van de toeristenorganisatie Confturismo, Marco Michielli, zei dat de nieuwe wet een "goed compromis" is.

"De oplossing van Marghera zou de havenactiviteit in Venetië in stand houden: enerzijds banen en activiteiten vrijwaren en anderzijds het Giudecca-kanaal vrijmaken", zei hij.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May