'Nieuw Licht' op Caribisch Film Festival in Toronto
13 Jul 2021, 22:33
foto


De nieuwste film van regisseur Ida Does Nieuw Licht-het Rijksmuseum en de slavernij is geselecteerd voor vertoning door het Caribbean International Film Festival in Toronto (CTFF). 'Nieuw Licht' dat eerder dit jaar de Nederlandse en Surinaamse première had, brengt het proces van het Rijksmuseum in beeld, in de aanloop naar de grote slavernijtentoonstelling, die op dit moment in het Rijksmuseum in Amsterdam is te zien. De film is geproduceerd door Memphis Features, Ronald Snijders componeerde de filmmuziek, terwijl de Surinaams Nederlandse singer songwriter Sabrina Starke de title song verzorgde.

Het Film Festival kent dit jaar de 16e editie en is een jaarlijks terugkerend Festival waar zowel films van gevestigde als beginnende filmmakers met Caribische roots te zien zijn. Het Festival is inmiddels gevestigd als een bekend en geliefd podium voor Caribische films en zal dit jaar, wegens Covid-19, veelal online plaatsvinden. Oprichter van CTFF is filmmaker Frances Anne Solomon, die onlangs toetrad tot de Academy Awards, verantwoordelijk voor de prestigieuze Oscars. Ook de film Pariba uit Aruba wordt op het Festival vertoond.

Does is geen onbekende op het Festival. Zij was er enkele jaren geleden persoonlijk te gast, met haar film Amsterdam-Traces of Sugar die bekroond werd met de prijs Beste Documentaire. Ook ontving Does dat jaar in Toronto de Cinefam Award 201 voor de beste vrouwelijke regisseur van kleur. Ook Nieuw Licht werd goed ontvangen door de pers en critici. Schrijver Adriaan van Dis :’Prachtige film. Een intense ervaring. Ida Does laat de tragiek, onrechtvaardigheid en schoftenstreken achter de pracht en praal van het Rijksmuseum zien.’

In de 2021 editie van CTFF zijn meerdere films uit de Nederlands Caribische regio geselecteerd, zoals  La Dama Blanca, Curaçao Kunuku en de 2020 Gouden Kalfwinnaar Bulado. Het Festival vindt plaats van 8 tot 24 september.

Advertenties

Saturday 26 November
Friday 25 November
Thursday 24 November