Copa America: Argentinië wint Copa America
10 Jul 2021, 23:01
Angel di Maria lobt de bal over de Braziliaanse doelman Ederson Moraes. Argentinië op voorsprong in de finale van Copa America 2021. (Getty Images)

In de finale van de Copa stonden aartsrivalen Argentinië en Brazilië tegen elkaar. Ondanks het hoge aantal Covid-19 gevallen in Brazilië, waren er bij deze klassieker wel toeschouwers op de tribunes om dit schouwspel van nabij gade te slaan. De gebruikelijke begroeting tussen de aanvoerders bleef uit en zette de trend van de wedstrijd. Brazilië is als gastland en titelverdediger gestart als favoriet, terwijl Argentinië onder aanvoering van Messi naarstig op zoek was naar een grote prijs. In het Maracana stadion wachtte arbiter Esteban Ostojich uit Uruguay, de zware taak om deze krachtmeting in goede banen te leiden. Na een 1-0 ruststand won Argentinië de wedstrijd met 1-0.

In de 3e minuut werd Fred de gele kaart getoond, na ongeoorloofd spel tegen Gonzalo Montiel. Het spel werd gekenmerkt door vele overtredingen en pogingen om de tegenstander een kaart aan te smeren. Partijen kwamen in de eerste tien minuten niet verder dan elkaars middenveld. Brazilië had procentueel meer balbezit, maar dreigend was het niet. In de 22e minuut gaf Angel Di Maria tegen de verhoudingen in Argentinië de leiding met een mooie lob over de uitgelopen doelman Ederson Moraes: 1-0. Bij deze stand zochten ploegen de kleedkamers op.

Na de pauze was hetzelfde spelbeeld te zien. Na ongeveer 10 minuten had Richarlison de gelijkmaker op de schoen, maar de Argentijnse sluitpost weerhield hem daarvan. Halverwege deze speelperiode begon Argentinië zijn voorsprong te verdedigen en kwam nauwelijks van de eigen helft af. Brazilië ging vol in de aanval op zoek naar de gelijkmaker, maar stuitte keer op keer op de Argentijnse muur. Zo nu en dan schakelde Albiceleste razendsnel om en leek de voorsprong te verdubbelen, maar Ederson kon steeds erger voorkomen.

Met nog minder dan 5 minuten te gaan toonde doelman Martinez zijn klasse en hield zijn doel schoon. In de counter die volgde kon Messi de wedstrijd buiten bereik zetten van de kanaries, maar onbegrijpelijk faalde de sterspeler om te schieten, waardoor doelman Ederson de bal gewoon kon oppakken. Ederson was De Paul luttele minuten later ook de baas toen die alleen op het Braziliaanse doel afstormde. Aangezien er niet meer werd gescoord, won Argentinië zijn eerste Copa America sedert 1993.