Personeel MCP in actie; Adron en FAI kijken kat uit de boom
09 Jul 2021, 00:00
foto
Het personeel bij Adron en FAI roert zich, terwijl dat van het MCP al in actie is. Ze willen ook in aanmerking komen voor de koopkrachtversterking van SRD 1.000 die de overheid aan ambtenaren heeft gegeven.


Het personeel van Multipurpose Corantijn Polder (MCP) is sinds maandag in actie en is er actiedreiging bij het rijstonderzoekscentrum Adron en het bacovenbedrijf FAI. Conform hun cao zouden de medewerkers van het MCP in juni hun vakantiegeld uitbetaald moeten krijgen. Aangezien dat nog steeds niet is gebeurd, en de werknemers in onzekerheid verkeren of zij de SRD 1000 koopkrachtversterking die de regering aan de ambtenaren heeft gegeven ook zullen krijgen, hebben de werknemers besloten tot actie over te gaan.

Er is voor een week dispensatie verleend aan de wacht en aan het team bij de Wakay-pompen. De actiedreiging bij Adron en FAI heeft ook te maken met de koopkrachtversterking van SRD 1000 die de regering aan de ambtenaren heeft gegeven. Precies een maand geleden nam de regering het besluit om met het oog op alle kostenverhogende maatregelen die ze zou treffen, de ambtenaren tegemoet te komen met een koopkrachtversterking van SRD 1000. Dayanand Dwarka die al de drie bonden leidt, zegt aan Starnieuws dat de werknemers geen schade willen toebrengen aan de bedrijven, maar dat ze willen dat hun legitieme eisen worden ingewilligd. "Met veel tact en overredingskracht is het tot nog toe gelukt om de werknemers bij Adron en FAI te weerhouden van actievoeren."

De vakbondsleider zegt dat ze zoeken naar communicatie met de autoriteiten en dat ze zekerheden willen. MCP en Adron zijn volledig afhankelijk van subsidie van de overheid, omdat ze zelf geen inkomsten genereren. Bij FAI betaalt de overheid de salarissen omdat de inkomsten van het bedrijf niet toereikend zijn. Dwarka wijst erop dat parastatale bedrijven ook afhankelijk zijn van de overheid en de werknemers net als alle ambtenaren ook aankijken tegen de verhoogde kosten van levensonderhoud. Hij wil duidelijkheid of de werknemers van deze drie bedrijven ook de SRD 1000 koopkrachtversterking zullen krijgen. Tot nog toe is dat niet gebeurd.

Dwarka vindt het ongehoord dat de regering de gelden voor deze bedrijven die al ontoereikend zijn, steeds te laat stort. "Vaak genoeg is er geen geld, maar door de goede relatie die we onderhouden met de bank schiet deze vaak 2 tot 3 maanden voor. Dit is een ongehoorde situatie in de sector," zegt de misnoegde vakbondsleider. Hij vindt dat de regering correct moet zijn en zijn verantwoordelijkheden moet nakomen. De situatie bij FAI is mensonterend als gekeken wordt naar de lage lonen van de werknemers. De gesprekken om te komen tot aanpassing van deze lonen, komen maar niet op gang. "Met moeite houden de bedrijven het hoofd boven water, maar ook de mensen moeten leven," benadrukt Dwarka.

De kostenverhogende maatregelen van de overheid hebben evenveel impact op de werknemers bij deze parastatale bedrijven als op de ambtenaren. "De koopkrachterosie geldt voor de totale werkende klasse." Met mondjesmaat worden middelen vrijgemaakt voor deze bedrijven, die met "toverwerk" draaiende worden gehouden. Dwarka wijst op de cruciale rol van de bedrijven. Het MCP is belangrijk voor de irrigatie van de rijstvelden in Nickerie. Binnenkort moet de grondbewerking en de najaarsinzaai beginnen. Dwarka weet niet hoe lang hij de werknemers nog kan weerhouden van verdere actievoeren.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May