Caricom geschokt door moord op Jovenel Moise
07 Jul 2021, 20:23
foto
President Jovenel Moise van Haiti is vanochtend in zijn woning doodgeschoten. (Foto: Caricom)


De Caricom-leiders zijn geschokt en bedroefd door de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moise. De regeringsleiders van de Caribische Gemeenschap (Caricom) zijn vandaag speciaal bijeengekomen in de nasleep van de moord op Moise.

In een verklaring zeggen ze dat ze zich zorgen maken over de toestand van zijn presidentsvrouw Martine Moise, die ernstig is verwond bij de aanval vanochtend vroeg. Het staatshoofd werd vanochtend in zijn woning doodgeschoten.

Regeringsleiders veroordelen met klem deze weerzinwekkende en laakbare daad die komt in een tijd van diepe onrust en institutionele zwakte in het land. Ze riepen op om de daders te arresteren en voor de rechter te brengen, en om wet en orde te laten zegevieren.

In overeenstemming met haar waarden, zoals verwoord in haar Handvest van het maatschappelijk middenveld, beslecht de Caribische Gemeenschap haar geschillen niet met geweld dat de democratie en de rechtsstaat ondermijnt, maar vreedzaam door dialoog en een beroep op democratische instellingen.

In het licht van Haïti's lidmaatschap van Caricom en de familiebanden die de mensen van Haïti en Caricom samenbinden, is de organisatie bereid om een ​​leidende rol te spelen bij het faciliteren van een proces van nationale dialoog en onderhandeling om het Haïtiaanse volk en hun instellingen te helpen een interne oplossing te vinden voor de crisis.

Ze roepen de mensen van Haïti op om kalm te blijven, hun verschillen te overwinnen en zich te verenigen op dit moment van nationaal gevaar. Als blijk van respect zullen de lidstaten van de Gemeenschap en het Caricom-secretariaat hun nationale vlag en de Caricom-vlag vanaf vandaag drie dagen lang halfstok hangen en ook op de dag van de begrafenis.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May