24.000 natuurkundeboeken voor mulo-onderwijs
08 Jul 2021, 18:46
foto
Natuurkundeboeken zijn aangepast voor kinderen van de muloscholen.


Het derde Twinningproject voor natuurkunde heeft geresulteerd in 24.000 nieuwe natuurkundeboeken voor het VOJ-onderwijs. De boeken komen deze maand aan in Suriname. Het project tussen Suriname en Nederland had als doel het natuurkunde onderwijs op het VOJ (mulo) beter te laten aansluiten op de vernieuwingen van het natuurkundeonderwijs bij het VOS (havo en vwo), zegt Usha Schalkwijk-Doerga, projectcoördinator Twinningfaciliteit.

Voor elk van de vier leerjaren van het VOJ-onderwijs is er een boek. Er waren al jaren geen boeken meer beschikbaar voor het mulo. Een nieuwe methode voor het mulo die was bekeken lag te ver weg; Schalkwijk-Doerga geeft aan dat ervoor is gekozen om de boeken van de bestaande methode wat aan te passen en opnieuw te drukken. De Uitgeverij ThiemeMeulenhoff heeft toestemming gegeven voor het opnieuw drukken van de boeken. Jerry Oldenstam, docent van het IOL, heeft wat aanpassingen en veranderingen van Nederlandse in Surinaamse contexten gepleegd.

Aansluiting
Het twinningproject is in 2019 gestart om het natuurkundeonderwijs van het mulo beter te laten aansluiten bij het vernieuwde onderwijs op havo en vwo. Het was de bedoeling om leraren van pilotscholen te trainen in gebruik van demonstratiemateriaal en in het meer vragen stellen aan leerlingen, zodat de leerlingen actiever worden in het nadenken over de begrippen in de natuurkunde. Voor deze lessen zijn zogenaamde lestrolleys met apparatuur voor demonstratiepractica ontwikkeld. De getrainde docenten kunnen hun vaardigheden dan weer overdragen aan de andere docenten.

Met sponsoring van de NVON (Nederlandse Vereniging voor Onderwijs in de Natuurwetenschappen), de stichting Physica en de stichting PLON zijn 56 lestrolleys gemaakt. Tijdens workshops door docenten van het IOL, Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en stagiaires van de Hogeschool Utrecht, is onderricht gegeven in het gebruik van de lestrolleys. Verder geven een website en een proevenboek de nodige ondersteuning bij het lesgeven. NVON en PLON hebben ook geholpen met de kosten van de boeken.

Dit was het derde twinningproject voor natuurkunde. In het eerste twinningproject hebben de Anton de Kom Universiteit en de universiteiten van Groningen en Utrecht samengewerkt. Het practicum is toen aangepakt en er is een aanzet gegeven om een studie natuurkunde op de universiteit op te zetten.

Het tweede twinningproject heeft docenten voorbereid op lesgeven met een nieuwe methode voor het VOS en voorstellen voor een bijbehorende aanpassing van het examenprogramma gedaan. Partners waren toen het IOL, de universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht. De aanschaf van boeken kon toen niet doorgaan, maar er is bij een vernieuwing van lesboeken in Nederland een inzameling van de paar jaar oude boeken geweest en met behulp van docenten, boekwinkels, PLON en uitgever is alsnog een nieuwe methode in het VOS ingevoerd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May