OAS veroordeelt 'criminele daad' moord Moïse
07 Jul 2021, 16:58
foto
Jovenel Moïse (53) heeft meer dan twee jaar per decreet geregeerd nadat het land er niet in slaagde verkiezingen te houden. (Foto: AFP)


De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moïse veroordeeld in een verklaring van haar communicatieafdeling in Washington. "Deze aanval is een belediging voor de hele gemeenschap van democratische naties die vertegenwoordigd zijn in de OAS", aldus de verklaring.

"Politieke moorden horen niet thuis in een democratie", zei de OAS. De regering van de naburige Dominicaanse Republiek heeft de "onmiddellijke sluiting" van de grens met Haïti bevolen na de moord op Moïse.

De grenssluiting ging onmiddellijk in, vertelde de communicatiemedewerker van het ministerie van Defensie, Ceinett Sanchez, aan het persbureau AFP.

Intussen heeft de Colombiaanse president Ivan Duque de OAS opgeroepen om een ​​spoedmissie naar Haïti te sturen om "de democratische orde te beschermen" nu president Moïse is vermoord. "We verwerpen de verachtelijke moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moïse", schreef Duque op Twitter. “Het is een laffe daad vol barbaarsheid tegen het hele Haïtiaanse volk.”

Ook de Verenigde Staten heeft de moord veroordeeld als "gruwelijk" en zei dat ze bereid waren te helpen bij elk onderzoek. Perssecretaris Jen Psaki van het Witte Huis zei: "We zullen op enigerlei wijze behulpzaam zijn voor de bevolking van Haïti, voor de regering van Haïti", eraan toevoegend dat president Joe Biden binnenkort over het incident zal worden geïnformeerd.

President Moïse die in 2017 aan de macht kwam, werd vanochtend vroeg vermoord en zijn vrouw raakte gewond bij een aanval op hun huis. Van de aanvallers is nog niets bekend.

Haïti, het armste land van Amerika, bevond zich vóór de moord al in een precaire politieke situatie en werd steeds onstabieler en ontevredener onder Moïse.

Moïse (53) regeerde meer dan twee jaar per decreet nadat het land geen verkiezingen had gehouden en de oppositie de afgelopen maanden zijn ontslag had geëist. De moord dreigt het land verder te destabiliseren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May