'Dobru Oso' krijgt kunstwerk van de dichter
07 Jul 2021, 22:30
foto
Dit schilderij van Dobru komt te staan in 'Dobru Oso'. Natasha Knoppel Art Galleries heeft het kunstwerk van Giovanni Jona (midden) geschonken aan de R. Dobru Raveles stichting. Rechts Rutu Raveles. (Foto: Raoul Lith)


De R. Dobru Raveles stichting heeft dinsdag een schilderij ontvangen. De overhandiging heeft plaats gehad in ‘Dobru Oso’ het ouderlijk huis van Dobru. Het kunstwerk is door Natasha Knoppel Art Galleries afgestaan aan de stichting. “In de ‘magie van authentieke parels’ heeft ze een paar gedichten van Dobru gebruikt en had daarvoor toestemming nodig vanwege auteursrechten,” zegt Rutu Raveles, zoon van Dobru en bestuurslid van de stichting.

“Wij zijn nu gezegend met een mooie gift. Dit schilderij komt hier te hangen in het huis van Dobru”. Op het schilderij wordt het gezicht van Dobru geïncorporeerd in een boom. Kunstenaar Giovanni Jona raakte in 2015 door Wan Bon, het bekendste gedicht van Dobru, geïnspireerd en besloot toen zijn idee te schilderen. Volgens Ravales is het een bijzonder moment nadat de stichting een moment stil is geweest.

Knoppel heeft in 2019 toestemming gekregen om tekst van Dobru te gebruiken tijdens een tentoonstelling die zij in Amsterdam heeft gehouden met als centrale thema Prasi-oso van Suriname. “Dobru was niet alleen een begenadigde woordkunstenaar, hij was meer dan dat. Hij was een pleiter voor de Surinaamse volksmassa. Hij was een pleiter tegen het sociale onrecht. Hij was een overdrager van het Surinaams Creoolse erfgoed” zegt Knoppel. Volgens haar was Dobru een 'Surinamist' die riep om de omwenteling.

Knoppel merkt op dat tijdens haar tentoonstelling er schilderijen van oude kunstenaars zoals Robles de Medina zijn geëxposeerd met de teksten van Dobru. “Het prachtige van deze verbinding is, dat zowel het beeld van Robles de Medina als wel de woorden van Dobru synchroon lopen in de zin dat ze alle twee tijdloos, relevant en nog steeds actueel zijn” zegt Knoppel. Zij en Raveles bedankten de kunstenaar voor het eerbetoon die hij heeft gebracht aan een Surinaamse held.

Volgens Raveles wordt Dobru Oso de zetel van de stichting. “Het huis is de parel van de familie. Maar ook moet het worden een centrum waar creatieve mensen kunnen komen”. Volgens de zoon van Dobru is het de bedoeling om kleine groepen te ontvangen om lezingen te houden of op creatieve manier van gedachten te wisselen. Ook bestaat het idee dat er een café voor kunstenaars wordt opgezet. Hierdoor kunnen kunstenaars van verschillende disciplines (muzikanten, dichters, schilders) elkaar positief komen ondersteunen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May