EK 2021: Italië eerste finalist na strafschoppen
06 Jul 2021, 18:47
Federico Chiesa tikt de bal in het doel van de Spaanse doelman Unai Simon. (Foto: Reuters)

De wedstrijd tussen Italië en Spanje stond in het kader van de eerste halve finalestrijd tegenover elkaar. Het strijdtoneel was het Wembleystadion te Londen, Engeland. Ongeveer 60.000 toeschouwers waren aanwezig om hun favoriet aan te vuren. De wedstrijd stond onder leiding van de Duitse scheidsrechter Felix Brych. Deze wedstrijd was een herhaling van de finale van het EK in 2012. Engeland pakte toen met groot machtsvertoon de titel. De verwachting was dus dat Italië uit zou zijn op revanche. Italië staat bekend om countervoetbal vanuit een gesloten verdediging, terwijl Spanje beter uit de voeten komt met aanvallend spel. Na een 0-0 ruststand, dwingen de Spanjaarden verlengingen af, maar in de strafschoppenreeks zijn de Italianen een maatje groter. Alvaro Morata zorgt voor de gelijkmaker, maar mist zijn strafschop opnieuw. Spanje eruit.

Zoals verwacht was Spanje van meet af aan in de aanval en bepaalde het tempo van de wedstrijd. Spanje zette hoog druk, waarop Italië in het begin geen antwoord op had. Het balbezit in het eerste kwartier was 23 om 77% in het voordeel van Spanje. In deze fase drongen de Spanjaarden de Italianen terug, maar de aanvallen waren niet dreigend. De eerste goede kans was voor Spanje toen Pedri een diepe pass gaf aan Mikel Oyarzabal, die het leder verkeerd aannam, waardoor de Italiaanse achterhoede kon opruimen. Pas in de 18e minuut kwamen de Italianen na een vrije trap voor het Spaanse doel, maar de Spaanse sluitpost doorzag de Italiaanse plannen en greep in.

Hierna leek Italië het antwoord op de Spaanse strategie gevonden te hebben en kwam steeds vaker achter de Spaanse defensie. In de 20e minuut hadden de Nerazurri een uitgelezen kans om aan kop te gaan toen Unai Simon bij een vijandige aanval besloot uit zijn doel te komen, maar de bal niet kon veroveren. Teveel getreuzel bij de Italianen om de trekker over te halen, stelde de Spanjaarden in de gelegenheid om de aanval te verijdelen. In de 25e minuut schoot Danny Olmo van dichtbij op het Italiaanse doel, maar doelman Gianluigi Donnaruma was bij de les en kon erger voorkomen. In de 39e minuut werkte Spanje een aanval kundig uit van schijf tot schijf, maar eenmaal in het strafschopgebied maakte Oyarzabal er een potje van. Op slag van rust namen de Italianen bijna de leiding, maar het schot van Emerson spatte uiteen op de lat. Ploegen gingen de pauze dus in bij een 0-0 stand.

Na de rust was hetzelfde spelbeeld te zien waarbij Spanje hoog druk zette en Italië vanuit de verdediging de aanvallers aan het werk probeerde te zetten. Unai Simon blunderde in de 48e minuut door de bal aan de tegenstander te geven, maar kwam ermee weg. Een minuut later kwam Italië via Ciro Immobile achter de Spaanse verdediging, maar onder druk zette hij de bal naast het doel van Simon. In de 52e minuut nam Sergio Busquets een pass vanuit rechts direct op de schoen, maar zijn schot ging rakelings over. Spanje creëerde de meeste kansen, maar de afronding liet te wensen over. Na een uur spelen kwam eindelijk de doorbraak toen Donnarumma zijn verdediging snel aan het werk zette. De bal ging over 3 schijven en belandde via de voet van Federico Chiesa achter de Spaanse sluitpost Simon: 1-0.

Hierna gingen de Spanjaarden op zoek naar de gelijkmaker en kregen ook aardig wat mogelijkheden, maar de aanvallers hadden het vizier niet op scherp. In de 64e minuut bracht Oyarzabal een contante kans om zeep, door van dichtbij te verzuimen het leder in het doel te koppen. In de 80e minuut liet Berardi de kans liggen om de voorsprong te vergroten. Spanje maakte daar dankbaar gebruik van en scoorde meteen in de volgende minuut via Alvaro Morata de gelijkmaker: 1-1. Gerard Moreno kon Spanje in de 84e minuut op voorsprong brengen, maar schoot hopeloos over. Na 90 minuten was de stand nog in evenwicht, waardoor extra tijd noodzakelijk was.

De Spaanse held, Alvaro Morata scoort de gelijkmaker. De Spanjaarden dwingen verlengingen af. (Getty Images)

De Spaanse druk in de verlenging neemt toe. De Italianen worden in de verdediging gedrukt. De spelers krijgen in de verlengingen last van krampen. Een voor een vallen de spelers op het veld met krampen, terwijl teamgenoten ze te hulp schieten. Geen van de partijen komt meer tot scoren ofschoon Spanje de betere kansen creëerde. We gaan naar de strafschoppenreeks.

Manuel Locatelli schot wordt gestopt. Hetzefde gebeurt met het schot van Dani Olmo, 0-0. Belotti scoort net als Gerard Moreno, 1-1. Leonardi Bonucci en Andrea Thiago scoren, 2-2. Federico Bernardeschi in de bovenhoek en Morata's zijn schot wordt gestopt 3-2. En dan schiet Jorginho de Italianen naar de finale, 4-2.