Vosov-voorzitter: Busrit zou SRD 10.80 moeten kosten
06 Jul 2021, 12:40
foto
Suraj Sahadew-Lall, voorzitter Vosov.


“Een busrit zou op dit moment SRD 10.80 moeten kosten,” zegt Suraj Sahadew-Lall tegenover Starnieuws. Hij is voorzitter van de Vereniging voor de Ontwikkeling van het Surinaams Openbaar Vervoer (Vosov). Sahadew-Lall stelt voor dat de overheid, in plaats van “alweer met een politiek en ondergewaardeerd tarief komt,” geen tarieven aanpast en de bushouders compenseert. Door hen bijvoorbeeld de komende twee jaren van belasting vrij te stellen en te compenseren bij de aanschaf van brandstof en onderhoud van bussen.

Vosov doet echter niet mee aan de gesprekken die de bushoudersorganisaties met het ministerie van Transport, Communicatie en toerisme voeren. Er wordt onder andere onderhandeld over het aanpassen van de tarieven. Sahadew-Lall deelt mee dat hij de voorstellen al aan president Chan Santokhi had overhandigd. Hij zou deze doorgeleiden naar TCT-minister Albert Jubithana. “De minister zou er werk van maken dat we ook bij de gesprekken zouden zijn, maar we hebben nog niets gehoord.”

De Vosov wil een reorganisatie van het openbaar vervoer, benadrukt Sahadew-Lall. “Geen enkele regering heeft er serieus werk van gemaakt om het openbaar vervoer gezond en professioneel te maken,” merkt hij op. “Ook deze regering gaat op dezelfde toer. En dat is alweer het aanpassen van een tarief, dat toch niet marktconform zal zijn. En wanneer de benzineprijs weer omhoog gaat, beginnen we opnieuw. Er is geen visie om het openbaar vervoer te verbeteren, er is geen beleid.”

Als op dit moment er marktconforme tarieven zouden worden gehanteerd, zouden veel minder mensen de bus pakken. De bushouders gaan dan ook veel minder verdienen. Hierdoor kan de verouderde vloot van bussen dan ook niet vervangen worden, concludeert de Vosov-voorzitter. De laatste jaren is er ook een terugval in de toestroom van passagiers te merken, omdat meer mensen over eigen vervoer beschikken. “Om mensen toch de bus te laten pakken moet het openbaar vervoer aantrekkelijk zijn, aantrekkelijker dan het eigen vervoer,” stelt Sahadew-Lall. “De bussen moeten dan modern en comfortabel zijn, beschikken over bepaalde luxe zoals wi-fi. De bus zou je op gezette tijden moeten kunnen pakken, omdat er garantie is dat ze op tijd komen en gaan.”

Vosov heeft enkele voorstellen om de sector gezond te maken. De strategie is om de sector inkomsten genererend te maken voor de komende 20 en 30 jaren. Er hoeft geen tariefaanpassing te komen. De organisatie wil wel dat de bushouders voor de komende twee jaren belastingvrij opereren en gecompenseerd worden bij onder andere de aanschaf van benzine en onderhoud (aanschaf van onderdelen). Bushouders maken momenteel geen winst en kunnen moeilijk de bussen onderhouden, laat staan vervangen, geeft de Vosov-voorzitter aan. De benzineprijzen zijn ook verschrikkelijk hoog.

De busorganisatie wil ook dat er gewerkt moet worden aan een investeringsfonds. Waardoor na twee jaren geleidelijk aan het bussenpark vernieuwd kan worden. Vosov wil ook dat de vergunningen die vlak voor en na de verkiezingen zijn verstrekt, worden ingevorderd. Op veel routes zijn er al teveel bussen. Daarnaast wordt de spoeling nog meer verdund door illegale bussen. Vosov wil naar een systeem waarbij alle routes en de behoefte in kaart zijn gebracht. Dit moet helpen met de efficiëntie, het fileprobleem tegengaan en het verbeteren van het vergunningenbeleid.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May