Cuba evacueert duizenden in afwachting op Elsa
04 Jul 2021, 17:24
foto
Kolkende wateren langs de rotsachtige kustlijn terwijl de tropische storm Elsa Santo Domingo, Dominicaanse Republiek, nadert. (Foto's: Reuters)


Cuba heeft 70.000 mensen geëvacueerd in de zuidelijke regio van het eiland uit vrees dat de tropische storm Elsa ernstige overstromingen zou kunnen veroorzaken nadat drie mensen in het Caribisch gebied waren omgekomen in het kielzog van de storm. Er was een tropische stormwaarschuwing van kracht voor verschillende Cubaanse provincies, waaronder Havana, evenals Jamaica, de Florida Keys en de zuidwestkust van Florida, zei het in Miami gevestigde National Hurricane Center (NHC) vanmorgen.

De Cubaanse regering heeft schuilplaatsen geopend en maatregelen genomen om de suikerriet- en cacaogewassen te beschermen tegen de storm. De meeste geëvacueerden gingen naar de huizen van familieleden, terwijl ongeveer 23.000 mensen onderdak kregen in overheidsfaciliteiten.

De storm registreerde maximale winden van 95 kilometer per uur, zei het NHC vandaag, maar die zouden de hele dag en zondagnacht kunnen toenemen als het de zuid-centrale kust van Cuba nadert. "Er wordt echter een geleidelijke verzwakking verwacht op maandag wanneer Elsa door Cuba trekt. Nadat Elsa boven de Straat van Florida en de zuidoostelijke Golf van Mexico is opgedoken, is een lichte versterking mogelijk", aldus het agentschap.

Elsa was tot zaterdagochtend een orkaan van categorie 1, die vrijdag als eerste orkaan van het Atlantische seizoen grote schade aanrichtte op verschillende oostelijke Caribische eilanden. Volgens het Caribbean Disaster Emergency Management Agency is bij de storm één persoon in St Lucia om het leven gekomen.

Ondertussen stierven zaterdag een 15-jarige jongen en een 75-jarige vrouw bij afzonderlijke gebeurtenissen in de Dominicaanse Republiek nadat muren op hen waren ingestort, volgens een verklaring van het Emergency Operations Center.

Barbados was ook een van de zwaarst getroffen gebieden, met meer dan 1.100 mensen die melding maakten van beschadigde huizen, waaronder 62 huizen die volledig instortten. De regering heeft beloofd tijdelijke huisvesting te vinden en te financieren om te voorkomen dat mensen tijdens de pandemie in opvangcentra worden geclusterd.

Er werden ook omgevallen bomen gerapporteerd in Haïti, dat bijzonder kwetsbaar is voor overstromingen en aardverschuivingen vanwege wijdverbreide erosie en ontbossing. Vanochtend bevond het centrum van de storm zich ongeveer 80 km ten noorden van de Jamaicaanse hoofdstad Kingston.

Elsa zal naar verwachting maar liefst 20 cm regen naar Jamaica brengen, in sommige gebieden tot 38 cm, terwijl Cuba in sommige gebieden stormvloeden van wel 1,5 meter kan krijgen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May