Naarendorp: Snelle uitbetaling lumpsum ziekeninstellingen
03 Jul 2021, 00:00
foto


De lumpsum zoals overeengekomen tussen de regering en de bonden bij het Diakonessenhuis, het Sint Vincentius Ziekenhuis en de Regionale Gezondheidsdienst zullen zo snel als mogelijk worden uitbetaald. Het ligt nu aan de directies van de ziekeninstellingen om aan te geven wie allemaal in aanmerking komt voor de uitkering. Het gaat bij deze om cao-personeel. Robby Naarendorp die al de drie bonden bij deze instellingen leidt, zegt dat hij hoopt dat de ziekenhuisdirecties met voortvarendheid werken aan de gegevens.

De regering en de bonden hebben gisteravond gesproken over de wijze van uitvoering van de overeengekomen punten. Met de lumpsum wordt het verschil in de cao over 2020 afgekocht. Naarendorp is zelf tevreden over de gesprekken. Het personeel van het Diakonessenhuis had gistermorgen nog moeite met de informatie die was verstrekt over de toezeggingen. Voor een korte periode weigerden zij het werk te hervatten. Naarendorp legt uit dat de mensen inderdaad verhit waren omdat ze ontevreden waren over de uitleg die er was gegeven over de uitkomst van de gesprekken. Hij is zelf met het personeel gaan praten en zijn de gemoederen gesust.

De vakbondsman valt erover dat er grote verschillen zijn in de honorering van het zorgpersoneel in de verschillende ziekenhuizen. Hij zegt dat zich situaties voordoen dat de mensen "springen van het ene ziekenhuis naar het andere" waardoor het zorgpersoneel in bepaalde ziekenhuizen afneemt. Hij legt uit dat er evenwicht moet zijn in de vergoeding van het zorgpersoneel dat hetzelfde werk doet. Naarendorp vindt dat zorgpersoneel in zowel particuliere als overheidsziekenhuizen ongeveer hetzelfde moeten verdienen. "Ze doen hetzelfde werk, waarom dan het duidelijk verschil in uitbetaling?"

Hij is daarom zeer ingenomen met de toezegging van de minister van Volksgezondheid om een platform voor alle organisaties in de zorg te activeren en uit te breiden. Dit platform moet leiden tot meer eenduidigheid in de aanpak van alle pijnpunten binnen de zorgsector. Binnen dit platform moeten zaken zonder al te veel trammelant kunnen worden aangepakt, vindt Naarendorp. Hij voegt eraan toe dat afgesproken is dat de onderhandelingen over de cao 2021 voor de bonden die hij leidt, op 15 juli voortgaan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May