EK 2021: Oyarzabal trapt Spanje naar de halve finale
02 Jul 2021, 15:55
De Zwitserse goalie Yann Sommer kan de bal die Jordi Alba naar binnen kegelt alleen maar nakijken. (Foto: Reuters)

In Sint Petersburg in het Krestoysky Stadion heeft Spanje zich ten koste van Zwitserland in de strafschoppenreeks geplaatst als eerste halve finalist van het EK toernooi 2021. "Ik heb vertrouwen in al mijn spelers. Ik heb bij dit EK nog geen beter team gezien dan Spanje", merkte Luis Enrique gisteren op. "Ze beschikken niet over heel veel internationaal bekende spelers, maar als collectief behoren ze tot de beste teams op dit EK", betoogde Enrique. En volgens bondscoach Vladimir Petkovic hongert Zwitserland naar meer nadat het wereldkampioen Frankrijk met strafschoppen had verslagen in de knockout-fase. De Zwitsers wisten ten overstaan van 30.000 toeschouwers wel verlengingen af te dwingen, maar met de strafschoppen kwamen ze vandaag niet goed uit de verve. Na een gelijkspel van 1-1, werd het in de strafschoppenreeks 3-1 voor de Spanjaarden.

De Spanjaarden beginnen met een droomstart als Jordi Alba in de 8e minuut een bal uit een hoekschop in de netten van Yann Sommer trapt. De VAR beslist de bal Denis Zakaria nog raakte voor het in het doel verdween; dus autogoal. Spanje domineert vanaf dat moment het spel, op enkele pogingen van de Zwitsers, heeft de eerste helft niet veel hoogtepunten. De pogingen van de Zwitsers kwamen geen van allen dicht bij een gelijkmaker, terwijl de Spanjaarden er lustig op los trapten bij het doel van Sommer. Ze kwamen echter niet tot scoren. Partijen gaan de rust in. Spanje heeft in de laatste 176 wedstrijden waarin het leidde aan de rust, niet verloren.

De Zwitsers worden gevaarlijk via hoekschoppen. Zakaria kopt met tien minuten in de tweede helft net naast. Dan moet Unai Simon alles op alles zetten om een trap van Steven Zuber tot hoekschop te verwerken. Dan lopen Aymeric Laporte en Pau Torres elkaar in de weg voor het doel van Simon, waardoor de bal voor de voeten van Remo Freuler valt. Die bedient Xherdan Shaqiri en die schuift de gelijkmaker binnen, 1-1 met nog minder dan een half uur spelen. Tien minuten later moet Zwitserland met tien man verder. Arbiter Michael Oliver trekt de rode kaart voor een zware overtreding van Freuler op het rechterbeen van Gerard Moreno.

Zwitserland dwingt weer verlengingen af zoals het deed in het duel met wereldkampioen Frankrijk. Het lukt de Spanjaarden niet om in blessuretijd een slotoffensief te ontketenen. Vanaf de eerste bal in de verlenging gaat de Spanjaarden er tegen aan. Moreno mist bij een lage voorzet van Alba. Dan trapt Alba zelf tegen de bal die Sommer over het doel tikt. En bijna was er een Spaans doelpunt. Dani Olmo trapt de bal die Moreno raakt en richting Zwitsers' doel gaat. Voor Sommer zijn geluk gaat de bal naast. De druk van de Spanjaarden neemt alleen maar toe. Sommer brengt redding in de combinatie van Mikel Oyarzabal en Moreno.  Sommer is de Zwitserse held, hij redt weer als Oyarzabal de bal in zijn net poogt te knallen. Spanje heeft in de eerste verlenging elf schoten, een meer dan in de reguliere 90 minuten.

Ook in de tweede verlenging trekt Sommer alle ballen naar zich toe. Marcos Llorente lijkt de Zwitserse goalie te verslaan, maar dan is niet gerekend op Ricardo Rodriguez die daar een beentje voor schuift. Dan wordt afgefloten voor de tweede helft. Wat de Spanjaarden wilden voorkomen, de strafschoppenreeks. Sergio Busquets knalt zijn strafschop op de paal. Simon pakt de bal van Fabian Schar. Dan pakt Sommer het schot van Rodri. En opnieuw redt Simon, nu het schot van Manuel Akanji. Mario Gavranovic scoort, evenals Olmo. Dan scoort Moreno en trapt Ruben Vargas over. Oyarzabal trapt de Spanjaarden naar de halve finales. De strafschoppenreeks eindigt 3 voor de Spanjaarden en 1 voor de Zwitsers.

Mikel Oyarzabal schiet met zijn strafschop de Spanjaarden naar de halve finales. (Getty Images)