FAI dient miljoenenclaim in bij Belgische Fruit Farm Group
02 Jul 2021, 14:27
foto
De Belgische directie van FAI vertrok hals over kop uit Suriname en liet het bedrijf in deplorabele staat achter.


Het staatsbedrijf Suriname Food and Agricultural Industries (FAI) heeft een miljoenenclaim ingediend bij de Vlaamse fruithandelaar Hein Deprez en zijn bedrijven wegens vermeende illegale handelingen bij het beheer van bananenplantages. Volgens het Financieele Dagblad (FD) omvat dit schadeclaims van in totaal meer dan US$ 45 miljoen.

De krant schreef dat Deprez en zijn bedrijven zich volgens de Surinamers schuldig hebben gemaakt aan wanbeheer en illegale handelingen bij het beheer van grote Surinaamse bananenplantages.

Het Belgische bedrijf The Fruit Farm Group, waarvan Deprez groothandel was, verliet Suriname in februari 2020. Het bedrijf gaf toen aan dat de huidige politieke, financiële en economische situatie in Suriname het onmogelijk maakte om het bedrijf voort te zetten.

Het bedrijf trok zich op 13 februari vorig jaar terug uit Suriname en droeg de activiteiten van FAI over aan het lokale bestuur. De Belgen bezaten 90% van de aandelen in het bedrijf en Suriname bezat de resterende 10%.

De toenmalige minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Rabin Parmesar, was niet blij met de manier waarop het Belgische bedrijf het land had verlaten. "De regering overweegt juridische stappen te ondernemen tegen het bedrijf", zei Parmessar destijds boos tijdens de vergadering.

Suriname beschuldigt de Belgen van het abrupt verlaten van hun bananenplantages in het land. In tegenstelling tot afspraken en toezeggingen hadden Deprez en zijn bedrijven de boerderijen zonder voldoende voorafgaande kennisgeving in verval achtergelaten.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May