Feydrasi Fu Afrikan Srananman houdt ceremonie bij Kwakoe
02 Jul 2021, 01:58
foto
Donderdag, 1 juli, heeft de Feydrasi Fu Afrikan Srananman een 'maripa boto' met bloemen gelegd aan de voeten van Kwakoe. (Foto's: René Gompers)


De Feydrasi Fu Afrikan Srananman heeft donderdag een ‘maripa boto’ met bloemen gelegd aan de voeten van Kwakoe, het monument dat Keti-Koti symboliseert. Voorzitter Iwan Wijngaarde merkt op dat de nazaten van de tot slaafgemaakte Afrikanen, weliswaar fysieke vrijheid genieten, maar dat de groep geestelijk en maatschappelijk nog getekend is. Bij Kwakoe is gebeden voor land en volk, bescherming van en overwinning op het corona virus.

Wijngaarde geeft aan dat de nazaten ook nog geen hechte eenheid vormen. De manier waarop er met Kwakoe wordt omgegaan op 1 juli is daar een voorbeeld van, merkt hij op. Een dag eerder heeft een andere organisatie het monument gekleed met een pangi en kamisa. “We respecteren wat anderen doen maar wij zouden het niet doen,” geeft Wijngaarde aan. Vorig jaar had Kwakoe ook een mondkap op; symbool dat iedereen zich moet beschermen tegen het coronavirus?
"

“Het probleem is dat door de eenheid die ontbreekt, iedereen maar wat doet,” stelt Wijngaarde. “Een monument moet je niet kleden. Deze vooral niet. Kwakoe is geen persoon. De dag van de emancipatie is op een woensdag geweest. Kwakoe betekent woensdag. Men benadert de zaken ook niet wetenschappelijk, maar eerder met gevoel. Door gevoel  heeft men het monument omkleed. Maar het hoeft niet. Kwakoe heeft immers al een kamisa aan.”

Tijdens de ceremonie zijn er enkele politiewagens langs geweest. Er geldt immers een total lockdown. “We hebben een maand geleden al vergunning aangevraagd,” deelt Wijngaarde mee. “We hebben het woensdag pas gekregen. Maar goed, we zijn blij dat we het gekregen hebben en hier konden zijn. Om een stukje cultuur te brengen. Om het leed te herdenken. Leed en plezier. Want we zijn blij enerzijds dat we 158 jaar geleden lichamelijk bevrijd zijn geworden. Maar geestelijk zijn we nog geketend. Dat merken we aan de sociaal, economische en maatschappelijke ontwikkeling. Er is een duidelijke achteruitgang vergeleken met andere groepen.”

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May