Directeur SVZ hoopt dat oplossing komt vandaag
01 Jul 2021, 06:59
foto
Manodj Hindori, algemeen directeur van St. Vincentius Ziekenhuis


"Ik hoop ten zeerste dat de aangekondigde acties van vrijdag niet door hoeven te gaan. Er is woensdag een goed gesprek geweest tussen de minister van Volksgezondheid, de directies en de bonden van het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ), het Diakonessenhuis en de Regionale Gezondheidsdienst. De minister heeft een beroep gedaan op de bonden om solidair te zijn en de acties op te schorten. De bonden kunnen op zich meegaan met dit verzoek, maar wel onder enkele voorwaarden. Ik hoop echt dat partijen vandaag tot een oplossing kunnen komen, zodat de aangekondigde acties van vrijdag afgelast of opgeschort kunnen worden." Dit zegt algemeen directeur van het SVZ, Manodj Hindori om een reactie gevraagd aan Starnieuws.

De directie van het SVZ heeft gelijk maatregelen getroffen na het aankondigen van acties. "We zijn intern nagegaan als er nog voldoende personeel beschikbaar is om de zorg en veiligheid van de opgenomen patiënten te kunnen garanderen. Met name vanuit de verpleging is aangegeven dat ze de opgenomen patiënten niet in de steek zullen laten. De afdelingshoofden en ander ondersteunend personeel zullen zoveel mogelijk inspringen bij de zorgverlening. De geplande operaties van vrijdag zijn uit voorzorg afgelast. De OK is wel stand-by voor citogevallen. Voor wat betreft de Covid-zorg zullen per vrijdag geen nieuwe patiënten opgenomen worden. De Covid patiënten die reeds zijn opgenomen op de ICU of de Covid afdeling zullen normaal door behandeld worden," zegt de directeur.

Hindori is het personeel dat bereid is om ondanks de aangekondigde acties de zorg voor de patiënten voort te zetten, bijzonder erkentelijk. "Al met al denken we dat we vooralsnog het ziekenhuis vrijdag niet hoeven te sluiten of patiënten hoeven te ontslaan, maar we zijn wel op high alert. Mocht de situatie vrijdag onverhoopt toch onhoudbaar worden dan zullen we acute maatregelen treffen," kondigt Hindori aan. 

"Persoonlijk heb ik er begrip voor dat de bond en het personeel het beu zijn om te blijven wachten op verbetering van de lonen, want het is voor iedereen overduidelijk dat het leven in Suriname enorm duur geworden is. Het zorgpersoneel dat vooral in deze Covid epidemie 1x24 uur per dag is blijven doorwerken, voelt zich tekort gedaan in de waardering. Het ziekenhuis ontbeert echter simpelweg de middelen om op eigen kracht verbetering te brengen voor het personeel. Het gaat echt niet alleen om het personeel dat verbetering wil zien. Ook medici, leveranciers van medische artikelen en geneesmiddelen, kritische crediteuren etc. moeten al lange tijd uitbetaald worden voor geleverde diensten," legt Hindori uit.

Er wordt al heel lang geroepen, zowel als ziekenhuis en vanuit de Nationale Ziekenhuis Raad, dat er structurele oplossingen moeten komen voor de financiering van de ziekenhuiszorg. "Het is allang niet meer vol te houden dat de ziekenhuizen het moeten doen met ligdagtarieven uit 2014. Voor mij is het onvermijdelijk dat de ligdagtarieven omhoog zullen moeten gaan. Gebeurt dat niet dan ga je constant bezig blijven met brandjes blussen en ga je bij iedere noodsituatie op de deur van de regering moeten aankloppen," stelt Hindori.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May