EK 2021: Zwitsers stunten, Frankrijk ligt eruit
28 Jun 2021, 18:50
Haris Seferovic kopt Zwitserland al vroeg op voorsprong. Hugo Lloris had geen kans bij de kopbal. (Foto: AFP)

De Franse coach Didier Deschamps heeft zijn spelers gewaarschuwd om Zwitserland niet te "onderschatten". Zwitserland bereikte de kwartfinales als een van de beste derde in de groepsfase. "We moeten ze niet onderschatten en het is een knock-outwedstrijd, dus we zullen er alles aan moeten doen om ervoor te zorgen dat we aan het einde van de wedstrijd een glimlach op ons gezicht hebben", zei Deschamps. De Zwitserse bondscoach Vladimir Petkovic zei: "Tegen een team als Frankrijk zal het niet genoeg zijn als we allebei 100% geven. Zij zullen 80% moeten geven en we moeten er het beste van maken." Het wordt het eerste duel dat met strafschoppen wordt beslist. Kylian Mbappé mist zijn penalty, Frankrijk uitgeschakeld.

De waarschuwing van Deschamps wordt bewaarheid op een kwartier spelen. Haris Seferovic kopt vanuit het midden van het strafschopgebied in de linkerbenedenhoek. Steven Zuber gaf de voorzet. Zwitserland leidt, nadat de Fransen in de eerste minuten goed kwamen opzetten. Breel Embolo krijgt de kans om de score te verdubbelen, maar hij raakt de bal die hij krijgt vanuit een vrijschop totaal verkeerd. Adrien Raboit en Mbappé krijgen nog halve kansen. Raboit zijn voorzet komt te laat en Mbappé zijn schot gaat wijd naast het doel. Embolo komt nog net voor de rust met de bal voor het doel, maar Raphael Varane grijpt in. De Fransen spelen niet als een team, ze hebben nog geen enkel schot op doel gehad. De Zwitsers rusten met een voorsprong, terwijl de regerend wereldkampioen uit een ander vaatje moeten tappen.

Benjamin Pavard grijpt vroeg na de rust in om een wervelende Embolo te weerhouden van een doelpunt. De Argentijnse arbiter Fernando Rapallini legt het spel stil en roept assistentie in van de VAR. Strafschop is het besluit. Pavard heeft Zuber nipt binnen de zestien neergemaaid. De Zwitsers kunnen niet profiteren van de penalty aangezien Ricardo Rodriguez de strafschop niet goed neemt. Hugo Lloris gaat de juiste kant op. Op het volgende moment schiet Karim Benzema aan de andere kant de gelijkmaker binnen. Benzema wordt aangespeeld door Mbappé. Oog in oog met Yann Sommer faalt Benzema niet. De penaltymisser lijkt de Zwitsers op te breken. De Fransen in versnelling. Twee minuten later scoort Benzema zijn tweede voor de avond, 2-1.

De Fransen, een team van individuen in de eerste helft, transformeren met de redding van Lloris totaal in het duel. Paul Pogba maakt er 3-1 van, maar dan lijkt het alsof de Zwitsers gaan stunten. Haris Seferovic scoort zijn tweede in de 81e minuut. Hij troeft de zwakke Franse defensie af. Dan scoort Mario Gavranovic drie minuten later maar geluk voor de Fransen staat de invaller buitenspel. De VAR keurt het doelpunt af. Zes minuten daarna scoort Gavranovic dan toch. In de 90e minuut, 3-3! De Zwitsers stunten en dwingen verlengingen af. Het lijkt een herhaling van het duel eerder op de dag tussen Kroatië en Spanje, waar de Kroaten ook verlengingen afdwongen.

Ook in de verlengingen komt er geen uitsluitsel. Mbappe mist keer op keer. Het is duidelijk niet zijn avond. In beide ploegen zit er niets meer. Sommer redt nog prachtig een kopbal van Olivier Giroud.  En Granit Xhaka's vrije trap gaat over de doellat. Dan gaat het duel naar strafschoppen.Dan gaat het duel naar strafschoppen. Voor de Zwitsers scoren Gavranovic, Fabian Schar, Martin Akanji, Ruben Vargas, Admir Mehmedi. Voor de Fransen scoren Pogba, Giroud, Marcus Thuram, Presnel Kimpembe terwijl Mbappe mist. Sommer redt! Regerend wereldkampioen uitgeschakeld.