EK 2021: Spanje na bloedstollende wedstrijd verder
28 Jun 2021, 15:40
De Spaanse goalie Unai Simon laat een terugspeelbal van Pedri knullig in het doel glippen. De Kroaten op voorsprong. (Getty Images)

Kroatië en Spanje moeten vandaag in Parken te Kopenhagen, uitmaken wie naar de kwartfinale mag. De wedstrijd staat onder leiding van de Turkse arbiter Cüneyt Çakır. Ruim 38.000 toeschouwers zijn getuige van dit voetbalspektakel. Aangezien alleen de winnaar verder mag, is de verwachting dat beide landen hun uiterste best zullen doen om een zege te boeken. Vanwege de populariteit van de Spaanse competitie, zijn de Spanjaarden licht favoriet. Na een 1-1 ruststand stond het na 90 minuten 3-3. In de verlenging wonnen de Spanjaarden met 5-3.

Zoals we van de Spanjaarden gewend zijn, gingen zij vol in de aanval, maar tot echte gevaarlijke momenten leidde dat niet in de eerste 10 minuten. In de 13e minuut schoot Serabia snoeihard in het zijnet, na een hakje van Morata. In de 16e minuut liep Koke goed in op een diepe pass, maar hij schoot het leder op doelman Livakovic, die zijn doel schoon hield. In de 19e minuut kopte Morata de bal tegen de hand van Karius, maar de arbiter en de VAR zagen daar geen vergrijp in. In de 20e minuut schatte Unai Simon een terugspeelbal van Pedri verkeerd in, waardoor het leder knullig in zijn doel rolde: 1-0.

Kroatië dat tot dan vrij terughoudend voetbalde, werd geïnspireerd door deze meevaller en in de 24e minuut had Vlasic de 2-0 bijna op de schoen, maar zijn poging belandde in het zijnet. Spanje liet het niet hierbij zitten, maar ging naarstig op zoek naar de gelijkmaker. Na enkele mislukte pogingen was het dan toch zo ver in de 38e minuut. Gaya schoot laag over de grond, de doelman verwerkte de bal naar het centrum waar Sarabia daar dankbaar gebruik van maakte en Spanje langszij bracht: 1-1.

Kort na de gelijkmaker liet Sevic de kans liggen om Kroatië weer de leiding te geven. Van dichtbij was zijn inzet echter te tam voor doelman Simon. Een minuut later moest Simon met gezwinde spoed uit zijn doel komen om de aanstormende Kroaat Ante Rebic, de pas af te snijden. In blessuretijd knalde Morata een goede scoringskans hopeloos over het doel. Ploegen gingen de pauze bij een 1-1 stand in.
Na de rust zocht Kroatië nadrukkelijk de aanval en overrompelden ze Spanje hiermee, toch lukte het aan Serabia om als eerst namens Spanje gevaarlijk te worden, echter stichtte zijn inzet geen gevaar. Pas na 10 minuten lukte het Spanje om zich te ontworstelen aan de Kroaatse greep en weer zijn vertrouwde spel te spelen. Aanvoerder Cesar Azpilicueta nam zijn team op sleeptouw door een voorzet vanuit links strak langs doelman Livakovic tegen de touwen te koppen: 1-2.

Ante Rebic verzuimde in de 66e minuut zijn team langszij te brengen, want zijn schot had meer weg van een terugspeelbal, dan van een doelpoging. Een minuut later bewees doelman Simon zijn waarde in het Spaanse doel door Kroatië van het scoren af te houden. Ferran Torres rondde een Spaanse masterclass 'snelle spelhervatting' op geniale wijze af. Hij nam de bal meesterlijk aan, troefde zijn directe tegenstander handig af en gaf doelman Livakovic het nakijken: 1-3.

In de 85e minuut scoorde #18 de aansluitingstreffer voor Kroatië vanuit een onoverzichtelijke situatie voor het Spaanse doel: 2-3. Hierna stelde Kroatië alles in het werk om een beter resultaat neer te zetten. In de 2e minuut van de extra tijd kopte Mario Pašalić een voorzet vanuit links, achter doelman Simon: 3-3. Hierna werd er niet meer gescoord, waardoor de wedstrijd werd verlengd.

In de 10e minuut van de verlenging brengt Morata zijn land weer op voorsprong: 3-4. Direct daarna weerhoudt Simon Kroatië de gelijkmaker. Drie minuten later doet Oyarzabal namens Spanje ook een duit in de zak: 3-5. Het scheelde heel weinig of Kroatië had de aansluitingstreffer te pakken in de eerste minuut van de tweede verlenging, maar de inzet ging rakelings naast. Spanje wint uiteindelijk met 5-3 en gaat naar de kwartfinale.