Het staatsbedrijf dat bij wet samenleving kan benadelen
29 Jun 2021, 10:31
foto


De nutsbedrijven. Telesur, SWM en EBS, zijn de staatsbedrijven met een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid. Bij laatstgenoemd staatsbedrijf, heeft Jacobs Consultancy de verantwoordelijkheid en verantwoording van dit staatsbedrijf beoordeeld.

Op 9 mei 2019 heeft de leiding van de EBS ten overstaan van ondergetekende, de Consumentenkring en anderen bevestigd, dat het laagspanningsnet waarop alle huizen en bedrijven zijn aangesloten, niet is beveiligd tegen ongebruikelijke spanningswaarde. Dit betekent dat elke verbruiker van elektriciteit blootgesteld is aan schade aan elektrische apparatuur. Het is publiek geheim dat een ongebruikelijke spanningswaarde ook brand kan veroorzaken.

Met het bovenstaande moet niet lichtvaardig omgegaan worden. Helaas kan het staatsbedrijf onder toeziend oog van de overheid die de eindverantwoordelijkheid draagt voor de elektriciteitsvoorziening, de samenleving schade berokkenen zonder daarvoor aansprakelijk gesteld te worden.

Blijkens artikel 24 van de Elektriciteitswet is geschillenbeslechting tussen de verbruiker en het elektriciteitsbedrijf (EBS) alleen via de rechter mogelijk. Dergelijk rechtsproces kan ettelijke jaren duren. Het behoeft geen betoog dat dit zeer ontmoedigend werkt op de benadeelde verbruiker. Het voorstel om het geschil door het Surinaams Arbitrage Instituut (SAI) te laten beslechten werd afgewezen door de EBS.

De Elektriciteitswet is door De Nationale Assemblee met algemene stemmen goedgekeurd zonder het belang van verbruikers nauwkeurig in ogenschouw te nemen in geval van schade veroorzaakt door de EBS. Ook het fonds dat de verbruikers zou moeten compenseren voor schade veroorzaakt door de EBS, is bij woorden gebleven. De prijs van de eenvoudigste televisie die anno 2021 zeer noodzakelijk is, is nu haast onbetaalbaar.

1. Zou de Elektriciteitswet de verbruiker/samenleving niet beter moeten beschermen?                                                                                                                                                          2. Beseffen we als samenleving dat we betalen voor stroom met het risico voor mogelijke schade aan elektrisch apparatuur veroorzaakt door EBS?

Geschillenbeslechting via de rechter zoals bepaald in de Elektriciteitswet werkt alleen in het voordeel van de EBS, terwijl de verbruiker/samenleving telkens weer het gelag moet betalen. Volksvertegenwoordigers, wij rekenen op hetgeen u plechtig beloofd heeft te doen in het belang van land en volk. Wijziging van de Elektriciteitswet m.b.t. geschillenbeslechting tussen de verbruiker en het elektriciteitsbedrijf (EBS) is een dringende noodzaak. Het instellen van een onafhankelijke geschillencommissie bij wet, zal het rechtsgevoel van de verbruiker/samenleving bevorderen.

Derrick Haakmat (benadeelde verbruiker/EBS Certified Power Quality Professional).
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May