EK 2021: Tsjechië ontnuchtert Oranje
27 Jun 2021, 15:08
Tomáš Holeš knalt de openingstreffer voorbij Maarten van Stekelenburg. (Foto: AFP)

Nederland moest als groepswinnaar het thuisvoordeel opgeven en ging voor het kwartfinaleduel tegen Tsjechië naar het Ferenc Puskas stadion te Boedapest, Roemenië. Oranje dat tot dan alles had gewonnen, zou nu moeten laten zien als ze daadwerkelijk een kampioensploeg hebben. Tsjechië dat met behoudend spel de kwartfinales haalde, zou nu een beetje meer initiatieven moeten nemen om de volgende ronde te kunnen halen. Ten overstaan van 55.000 toeschouwers had arbiter Sergey Karasev de taak om de wedstrijd in goede banen te leiden. Na een 0-0 ruststand eindigde de wedstrijd 2-0 in het voordeel van de Tsjechen.

Oranje kwam sterk aanvallend uit de startblokken, terwijl Tsjechië nogal terughoudend begon. Hoewel Nederland veel balbezit had, slaagde het er niet in om daar munt uit te slaan. Verder dan een aantal halve kansen kwam Oranje niet. Na 20 minuten had Tomáš Souček de kans om Tsjechië op voorsprong te brengen, maar zijn kopbal ging naast het doel. In de 28e minuut testte Patrik Schick Oranjedoelman Maarten Stekelenburg met een schot vanuit de tweede lijn, maar deze was op zijn hoede en ving het leder keurig op. Na een half uur spelen ging Oranje op zoek naar de doorbraak waardoor de Tsjechen met de rug tegen de muur kwamen, maar los van een serie hoekschoppen, leverde de Oranjedruk, verder niets op.

Arbiter Sergei Karasev stuurt Matthijs de Ligt in de 55e minuut naar de kleedkamer. (Fotocollage: AFP/Reuters)

Na de pauze kwam Tsjechië aanvallend uit de kleedkamers. Oranje kreeg het erg benauwd in de verdediging, waardoor eerst Denzel Dumfries tegen de gele kaart aankeek en luttele minuten later Matthijs de Ligt eerder mocht gaan douchen. Nog net daarvoor had Malen in de 52e minuut de kans laten liggen om Oranje op voorsprong te brengen. In de 64e minuut leek Pavel Kadeřábek zijn land op voorsprong te brengen, maar Dumfries stak daar nog net een stokje voor. In de 68e minuut was het dan eindelijk zo ver. Tomáš Holeš kopte de bal in het doel van Stekelenburg die bleef 'hangen' tussen wal en schip, nadat hij halverwege stopte in zijn poging om de bal te onderscheppen: 0-1. Patrik Schick maakte in de 80e minuut een eind aan alle Hollandse illusies toen hij een teruggelegde pass beheerst langs doelman Stekelenburg plaatste: 0-2. Met deze overwinning gaat Tsjechië naar de kwartfinale, terwijl het toernooi voor Oranje er op zit.