VS: Ex-politieagent krijgt 22.5 jaar voor dood George Floyd
26 Jun 2021, 02:54
foto
Sympatisanten van de familie Floyd verzamelden zich buiten het gerechtsgebouw in Minneapolis waar de hoorzitting plaatsvond. (Foto's: Reuters)


De Amerikaanse blanke ex-politieagent die in mei 2020 in Minneapolis werd veroordeeld voor de moord op de Afro-Amerikaanse George Floyd, is veroordeeld tot 22 jaar en zes maanden gevangenisstraf. De rechter zei dat de straf van Derek Chauvin was gebaseerd "op uw misbruik van een positie van vertrouwen en autoriteit, en ook op de bijzondere wreedheid die aan de heer Floyd is getoond".

Floyd (48) stierf nadat Chauvin negen minuten op zijn nek knielde. Zijn moord veroorzaakte wereldwijde protesten tegen racisme en politiegeweld.

Chauvin (45) werd vorige maand veroordeeld voor tweedegraads moord en andere aanklachten. Tijdens zijn proces beschreef zijn advocaat de moord als "een te goeder trouw gemaakte fout". Chauvin kreeg ook te horen dat hij zich moest registreren als 'predatory offender' en dat hij voor het leven geen vuurwapens mag bezitten.

Hij en drie andere voormalige officieren worden afzonderlijk beschuldigd van het schenden van de burgerrechten van George Floyd. De familie Floyd en hun aanhangers verwelkomden het vonnis. "Deze historische uitspraak brengt de familie Floyd en onze natie een stap dichter bij genezing door te zorgen voor afsluiting en verantwoording", twitterde advocaat Ben Crump.

De zus van George Floyd, Bridgett Floyd, zei dat de straf "aantoont dat politiegeweld eindelijk serieus wordt genomen", maar dat er nog "een lange weg te gaan" is.

President Joe Biden zei dat de straf "gepast leek", maar gaf toe dat hij niet alle details kende.

Strafzitting

Tijdens de veroordelingshoorzitting eiste de broer van George Floyd, Terrence Floyd, het maximum dat beschikbaar was, een straf van 40 jaar. "Waarom? Wat dacht je? Wat ging er door je hoofd toen je je knie in de nek van mijn broer had?", vroeg hij.

De zevenjarige dochter van George Floyd, Gianna, verscheen in een video-opname en zei dat ze hem miste en van hem hield. "Ik vraag de hele tijd naar hem," zei ze. "Mijn vader hielp me altijd om mijn tanden te poetsen."

De rechter zei dat de zaak pijnlijk was voor de gemeenschap en het land, maar vooral voor de familie van George Floyd. "Waar het vonnis niet op gebaseerd is, is emotie of sympathie, maar tegelijkertijd wil ik de diepe en enorme pijn erkennen die alle families voelen, vooral de familie Floyd", zei rechter Peter Cahill.

Chauvin vertelde de rechtbank dat hij zijn medeleven betuigde aan de familie Floyd en zei dat er "in de toekomst wat andere informatie zou zijn" en hij hoopte dat "de zaken u wat gemoedsrust zullen geven". Hij verontschuldigde zich echter niet.

In de rechtbank zei de moeder van Chauvin dat hij een "goede man" was. "Ik heb altijd in je onschuld geloofd en daar zal ik nooit van afwijken", zei Carolyn Pawlenty.

Chauvin's straf was "een van de langste die een voormalige politieagent ooit heeft gekregen" voor dodelijk geweld, zei de procureur-generaal van Minnesota, Keith Ellison.

George Floyd kocht in mei 2020 een pakje sigaretten in een supermarkt. Een winkelbediende dacht dat hij een vals biljet had gebruikt en belde de politie nadat Floyd weigerde de sigaretten terug te geven.

Toen agenten arriveerden, bevalen ze Floyd uit zijn geparkeerde auto te stappen en boeiden hem. Er ontstond een worsteling toen agenten probeerden een schreeuwende Floyd in hun patrouillewagen te zetten. Ze worstelden hem tegen de grond en drukten hem onder hun gewicht.

Chauvin drukte zijn knie meer dan negen minuten in de nek van Floyd. Terwijl hij werd vastgehouden, zei Floyd meer dan 20 keer dat hij niet kon ademen, smeekte om zijn moeder en smeekte "alsjeblieft, alsjeblieft, alsjeblieft".

Toen de ambulance arriveerde, was Floyd roerloos. Ongeveer een uur later werd hij dood verklaard. Zijn dood werd gefilmd door Darnella Frazier, nu 18, die met haar neef aan het wandelen was toen ze zijn arrestatie zag.

Ze zei dat ze het incident op haar telefoon begon op te nemen omdat "ik een doodsbange man zag die om zijn leven smeekte".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May