EK 2021: Oostenrijk in laatste 16
21 Jun 2021, 15:00
Christoph Baumgartner is met zijn 21 jaar en 324 dagen nu de jongste doelpuntenmaker op Euro 2021 is. Hij zorgde voor de winst voor Oostenrijk. (Getty Images)

Een gelijkspel zou Oekraïne een plaats in de laatste zestien bezorgen, waardoor Oostenrijk op de wachtlijst van beste derde in Groep C zou komen te staan. Oostenrijk was duidelijk niet van plan zijn lot in handen van Oekraïne te laten. Het is de eerste keer dat Oostenrijk in de laatste 16 zit. Voor Oekraïne is het nu spannend. Ze hopen zich te kwalificeren als een van de beste teams op de derde plaats met drie punten en een doelsaldo van min één. Nederland gaat aan kop in Groep C met negen punten, gevolgd door Oostenrijk met zes. Oostenrijk en Italië treffen elkaar zaterdag om een plaats in de kwartfinale.

Vanaf het eerste fluitsignaal in Boekarest was duidelijk dat Oostenrijk voor winst ging. Het is Christoph Baumgartner die uiteindelijk na ettelijke pogingen raak schiet. David Alaba neemt een hoekschop en de bal komt voor Baumgartner die nog op de grond ligt na een botsing in een kopduel met Illya Zabarnyi. Baumgartner hoeft alleen maar in te duwen. Oostenrijk op voorsprong, terwijl Baumgartner met zijn 21 jaar en 324 dagen nu de jongste doelpuntenmaker op Euro 2021 is.

Marko Arnautovic krijgt een klap op het hoofd terwijl de Oekraïense doelman Georgi Bushchan uit zijn doel schiet om de poging van Alaba te onderscheppen. Oostenrijk krijgt dan hun achtste corner in 37 minuten, maar Bushchan vangt.  Arnautovic kreeg daarvoor ook een enorme kans om te scoren, maar hij schoot naast het doel. Oekraïne schijnt even tot leven te komen. Mykola Shaparenko voorkomt voortreffelijk dat de poging van Daniel Bachmann in het doel verdwijnt. Shaparenko duwt de bal naar buiten om het buiten bereik van Andriy Yarmolenko aan de achterpaal te krijgen. In de laatste seconden van de toegevoegde tijd aan het einde van de eerste helft, krijgt Oekraïne een hoekschop; ze stunten niet. Aan de andere kant heeft Oostenrijk tien schoten - hun hoogste aantal ooit in de eerste helft van een duel om het Europees Kampioenschap - maar ze staan met de rust nog steeds met slechts 1-0 voor.

Ook in de tweede helft blijft het overwicht aan de kant van de Oostenrijkers. Konrad Laimer zorgt even voor consternatie als hij bijna een owngoal scoort. Hij verlengt een vrije trap op het lichaam van Daniel Bachmann, die de bal in een hoekschop wegwerkt. Het blijven de Oostenrijkers die proberen hun voorsprong te vergroten. De Oekraïense muur houdt stand.