EK 2021: Polen pakt broodnodig punt
19 Jun 2021, 17:54
foto
Alvaro Morata viert zijn doelpunt met de Spaanse bondscoach Luis Enrique. (Foto's: Reuters)


Polen staat met de rug tegen de muur en weet dat het bij verlies kan inpakken. Spanje begint met een punt uit zijn gelijkspel met Zweden. In de Spaanse Estadio La Cartuga heeft Spanje 70% balbezit, maar kunnen die overwicht niet omzetten in een overwinning. De ene keer dat Polen een paar passen bij elkaar harkte, slaagden ze erin te scoren. In groep E gaat Zweden aan kop met vier punten uit twee wedstrijden, gevolgd door Slowakije met drie, Spanje met 2 en Polen met 1.

Spanje begint de bal in het eerste kwartier echt te domineren. De Spanjaarden komen keer op keer opzetten, maar de Poolse verdediging werkt goed weg. Robert Lewandowski breekt los, hij gaat voorbij de laatste man, maar kan niet afronden. Jordi Alba is er als de kippen bij. Dan komt de verlossing. Alvaro Morata tikt de voorzet van Gerard Moreno binnen. VAR komt er aan te pas voor eventueel buitenspel. Geen buitenspel en de Spanjaarden staan voor met nog geen half uur spelen.

Spanje krijgt een kans om het verschil te vergroten. Het krijgt een vrije schop vanaf de rand van het strafschopgebied. Gerard kan de bal naast de Poolse muur krullen, maar de bal verdwijnt vervolgens naast het doel. Lewandowski speelt de bal daarna voor Karol Swiderski, die ongeveer een meter van de doellijn staat. Swiderski probeert te schieten, maar de bal vliegt boven het doel van Unai Simon.

De Polen hebben geen keus en blijven komen. Swiderski komt goed weg en trapt de bal keihard op de pal. De rebound valt voor de voeten van Lewandowski, die trapt de bal schopt op goalie Simon die op zijn plaats staat. Het blijft 1 voor Spanje als ploegen de rust ingaan.

Ofschoon de Polen slordig begint aan de tweede helft is het Lewandowski die de gelijkmaker maakt door hoog boven de Spaanse defensie te stijgen en in te koppen bij Simon die tot nog toe niet veel te doen had. Spanje krijgt de kans om weer op voorsprong te komen door een penalty. Moreno trapt de strafschop tegen de linkerpaal en Morata knalt de rebound wijd. Kans op voorsprong verspeeld. De VAR kwam er aan te pas om de fout van Jakub Moder op Moreno te bevestigen. Arbiter Daniele Orsato die zelf een kijkje gaat nemen, wijst naar de stip.

De ingevallen Ferran Torres plaatst een prima kopkans aangespeeld door Marcos Llorente naast het doel van Wojchiech Szczesny. Aan de andere kant wordt Lewandowski in zijn actie afgeblokt. In het slotoffensief is er twee keer kort na elkaar een scrimmage vlak voor de doellijn van Szczesny. Bij de eerste keer verzuimd de goalie om de bal goed weg te werken, hij rolt met zijn armen in een poging de bal te krijgen. De Poolse verdediging plaatst zich boven de goalie om te voorkomen dat de Spanjaarden de bal pakken. Alba speelt op Sarabia die goed voorzet voor Morata. Die schiet maar de goalie gooit zich voor de bal. Polen ontsnapt opnieuw. Ze gooien zich in de laatste minuten in de verdediging.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April