Tsang: Herstelplan niet uitvoerbaar
18 Jun, 06:59
foto
Assembleelid Stephen Tsang tijdens zijn betoog in De Nationale Assemblee donderdag.


Het Herstelplan is niet realistisch, niet uitvoerbaar, want geen van de cijfers kloppen en de begrotingen zijn niet afgestemd op het plan. "Als er aan de basisvoorwaarde van schuldherschikking niet kan worden voldaan, zul je op z'n minst het begrotingstekort moeten aanpassen en daarmee veranderen de begrotingen en het Herstelplan," concludeerde Assembleelid Stephen Tsang (NDP) donderdag in De Nationale Assemblee.

In het Herstelplan is de duidelijke focus op de economie en in mindere mate op het sociaal beleid. Het Herstelplan is volgens Tsang doorspekt met onwaarheden en tegenstellingen. Net als zijn fractiegenoot Ashwin Adhin, die zei dat "de leugen regeert", sprak Tsang van misleidingen. Hij en Adhin bleven erbij dat de monetaire reserve in 2020 US$ 585 miljoen was. "De 300 miljoen van de banken zijn geringfenced en belegd in het buitenland. Daarop wordt rente verdiend. Kunt u ook aangeven wat er aan rente is verdiend? En van wie is de rente?", wil Tsang weten.

Het Assembleelid voerde aan dat in het Herstelplan staat dat er vóór de verkiezingen van mei 2020, 7000 mensen in dienst zijn genomen bij de overheid. Daarvoor zei de minister van Binnenlandse Zaken dat er 3600 ambtenaren in dienst zijn genomen voor de verkiezingen. Tsang vroeg om de cijfers ter onderbouwing. "Deze regering heeft veel meer inkomsten dan de vorige regering, zeker met die 4 devaluaties hebben ze 3x meer inkomsten uit de US-dollars van olie en goud. Het zou goed zijn om te weten hoeveel de regering als inkomsten heeft gekregen in het afgelopen jaar uit olie en goud. Kunnen we een overzicht krijgen?" 

De situatie in 2015 was op z'n minst even erg als nu, maar de regering heeft nooit geklaagd bij het volk, voerde Tsang aan. "We gingen ook richting IMF, maar dat is stopgezet, vanwege deze zelfde IMF maatregelen die u nu op het volk loslaat. Er is toen gekozen om andere manieren te vinden om het volk te ontzien. En met succes, want volgens de IMF-cijfers van 2018 waren we hard op weg geweest om uit het dal te komen. Het IMF landenrapport over Suriname zegt dat we kwamen van een groei van -6% in 2016. In 2017 hadden we al een positieve groei van 1.8%, 2.5% in 2018. En de prognose was dat er een verwachte groei van 2.5% in 2020 zou zijn, dankzij de maatregelen die zijn uitgevoerd in 2016, 2017 van de vorige regering." Het IMF heeft de groei voor 2020 bijgesteld van 2.5% naar -13.5%, vanwege de pandemie, benadrukte Tsang. De daling kwam volgens het IMF door de covid pandemie, en niet door de vorige regering zoals steeds beweerd wordt, stelde hij.

Het Assembleelid gaf gedetailleerd aan waar de cijfers in het Herstelplan niet kloppen en elkaar tegenspreken. Er zijn volgens hem ongefundeerde stellingen, waarbij mensen gecriminaliseerd worden, terwijl de kwestie nog bij de rechter is. Het Herstelplan is doorspekt met cijfers gebaseerd op minimaal zes verschillende koersen die door mekaar heen worden gebruikt. "Het plan moet helemaal herzien worden met een realistische koers en dan pas kun je goede maatregelen treffen en een juiste begroting opstellen. De cijfers in het Herstelplan zijn zwaar vervuild. Zo ook die in de begrotingen van de ministeries. Het Herstelplan schetst geen realistisch beeld." Volgens Tsang is het Herstelplan niet uitvoerbaar, terwijl het sociaal plan onvoldoende is uitgewerkt "en is er geen Covidplan genoemd, terwijl we in code paars zijn. Komt u met een gecorrigeerd plan en begroting waar de cijfers wel kloppen, met een duidelijk sociaal- en Covidplan".
Advertenties