Vorswijk: Regering neem stroomtarieven in heroverweging
18 Jun, 00:00
foto
ABOP-fractieleider Dinotha Vorswijk tijdens een interruptie dinsdag in De Nationale Assemblee.


ABOP-fractieleider Dinotha Vorswijk heeft de regering donderdag in De Nationale Assemblee gevraagd om de nieuwe stroomtarieven in heroverweging te nemen. Er moet volgens haar een ander model komen waarbij burgers niet de dupe worden.

Diverse Assembleeleden hebben bezwaren geuit op de verhoging van de stroomtarieven in juli. Ivanildo Plein (NPS) merkte op dat de koopkrachtversterking die de regering heeft aangekondigd naar de betaling van de EBS-rekeningen gaat of zelfs meer. Mensen komen niet uit met hun salaris en daarboven worden de stroomtarieven ook verhoogd, voerden verschillende politici van oppositie én coalitie aan.

Assembleelid Stephen Tsang (NDP) zei dat normale huishoudens 3 tot 5 keer meer zullen betalen aan stroom, ondanks de subsidie. Juist de grootverbruikers gaan het volgens hem niet voelen. Hij wilde ook weten wat het juiste tarief is. Hij vroeg om een kostprijscalculatie voor 1 kWh. Hij mist ook een energieplan, waarin ook is meegenomen een upgrade van de generatoren van de dam, naar efficiëntere generatoren zodat meer goedkope energie gehaald kan worden uit de dam. "Wanneer we praten over tariefsverhoging, om het bedrijf gezond te maken, dan wil ik als eerste zien dat er een saneringsplan is voor de EBS. Hij voerde aan dat mensen voor hun verbruik moeten betalen en niet op basis van hun aansluiting.

Op de eerste dag van de begrotingsbehandeling dinsdag, voerden de coalitiefractieleider Asis Gajadien en NDP-fractievoorzitter Rabin Parmessar aan dat het nieuwe tarievenstelsel opnieuw bekeken moeten worden. Parmessar voerde aan dat het model op de schopstoel moet. Gajadien zei dat het invoeren van een vastrecht corruptie in de hand werkt. Er moet volgens hem subjectsubsidie worden gegeven in plaats van iedereen die fase 1 en 2 aansluiting heeft te subsidiëren.

Vorswijk voerde aan dat de regering had aangegeven dat mensen minder zouden betalen, maar de realiteit is anders. Volgens haar krijgen mensen nu al verhoogde stroomtarieven. Veel mensen tonen hun woede over de voorgenomen verhoging tegenover Assembleeleden. "Regering check dat ding", stelde Vorswijk.

Assembleevoorzitter Marinus Bee vroeg ook de aandacht van de regering over deze kwestie. Hij merkte op dat diverse leden, onder wie de fractieleiders van de coalitie en de NDP kritiek hebben op de nieuwe tarieven. Er is volgens hem aardig wat consternatie in de samenleving, die niet genegeerd kan worden. Dit zijn niet de bedragen die met elkaar afgesproken waren. De plannen en de uitvoering zijn volgens Bee niet op één lijn.
Advertenties