Column: Onherkenbaar
10 Jun, 00:59
foto
Foto: paramountplus.com


Natio verloor dinsdagavond de alles bepalende wedstrijd tegen Canada. Het elftal onder leiding van Dean Gorré kon geen potten breken tegen Canada en ging roemloos ten onder. Velen zagen deze nederlaag niet aankomen en zijn teleurgesteld door dit optreden van Natio. Ik stel vast dat Natio onherkenbaar was in de belangrijkste wedstrijd van de groep. Het begon reeds met de opstelling. De wedstrijd tegen Aruba, die hieraan voorafging, zag ik als een oefenwedstrijd om alle spelers uit te testen en zo het strijdplan tegen Canada te bepalen. Na alle spelers in actie te hebben gezien, zou Gorré naar mijn verwachting, een strijdvaardig team op de been brengen om het gewenste resultaat te behalen. Ik kon geen touw vastknopen aan de basisopstelling van Natio tegen Canada. Er rezen zoveel vragen waar ik helaas geen logische antwoorden op kon vinden.

Waarom is Myenty Abena buiten de selectie gelaten, terwijl hij kampioen geworden is met zijn club en hij in de eerste twee duels een no nonsense mentaliteit heeft gedemonstreerd in de achterhoede? Kelvin Leerdam en Shaquille Pinas hebben het beste gepresteerd toen ze op het middenveld speelden. In de wedstrijd tegen Aruba hebben we de tekortkomingen van Leerdam in de verdediging gezien, dus ging ik er van uit dat de achterhoede tegen Canada zou bestaan uit Haps, Donk, Abena en Dankerlui. Er was een goede connectie tussen Ryan Koolwijk, Tjaronn Chery en Diego Biseswar die bewezen heeft ook goed uit de voeten te kunnen op het middenveld. Ik had graag een aanvalslinie gezien bestaande uit Sheraldo Becker op links, Nigel Hasselbaink centraal en Florian Jozefzoon op rechts.

Een ander punt dat opviel was de lomerigheid van Natio. De spelers oogden niet fit. Een paar minuten vóór het eerste tegendoelpunt sprak de gelaatsuitdrukking van Kelvin Leerdam boekdelen, toen hij de ingooi moest doen. Door nonchalant verdedigen van deze speler, kon Alphonso Davies de bal meenemen en vervolgens doelman Hahn passeren. Is er op de training teveel gevraagd van de spelers, waardoor ze op het beslissende moment uitgeblust waren? De vurigheid die er vanaf spat wanneer Gorré aan het trainen is, zag ik niet terug in de wedstrijd.

De rust met een 0-1 stand ingaan, zie ik niet als een ramp. Maar waarom heeft de bondscoach zo lang gewacht om de broodnodige wissels door te voeren? Nigel Hasselbaink moest in de kleedkamer achterblijven, samen met Dion Malone en Kelvin Leerdam. Is Diego geblesseerd uitgevallen? Ik had hem na de rust graag gezien op het middenveld met Tjaronn en Ryan, terwijl Myenty de achterhoede kwam versterken en Florian de aanval.

Net wat ik al zei, heeft de opstelling meer vragen opgeroepen dan wat anders. Echter ben ik ervan overtuigd dat de bondscoach die op dat moment alle feiten kende, de best mogelijke selectie op de been heeft gebracht. Buitenstaanders kunnen nog zoveel roepen, maar ik denk dat Gorré ook wilde winnen, dus het is zoals het is. Uiteindelijk moet er een weloverwogen beslissing worden genomen, die goed of slecht kan uitpakken. In dit geval heeft het niet goed uitgepakt, maar ik twijfel niet aan de kwaliteiten van de spelers. De 'generaal' heeft gefaald de juiste strategie te vinden, maar dat kan de beste coaches overkomen, dus geen man over boord.

Ik gun alle betrokkenen de tijd om naar mekaar toe te groeien en beter te worden als team, want het was niet alleen kommer en kwel. Spelers als Haps, Becker en Chery hebben een uitstekende wedstrijd neergezet. Ook de staf verzet veel werk en brengt offers voor een beter resultaat, maar het beste paard struikelt weleens. Nu is het zaak dat de wonden worden gelikt en dat het vizier gericht wordt op de Goldcup.

Mireille Hoepel

Advertenties