Importeurs verwachten prijsstijging van 20%, regering niet
07 Jun 2021, 00:00
foto
De douanekoers van SRD 14.29 voor de US$ gaat door het loslaten van de wisselkoers omhoog schieten.


Importeurs menen dat de prijzen van goederen met gemiddeld 20% de lucht in zullen gaan, aangezien de doaunekoers vanaf vandaag niet meer SRD 14.29 zal zijn maar bepaald wordt op basis van vraag en aanbod. De minister van Financiën & Planning, Armand Achaibersing, heeft in presentaties voor de regering aangegeven dat de prijzen in de winkels met 7% tot maximaal 10% zullen stijgen. Dit geldt niet voor basisgoederen, waar er vrijstelling van invoerrechten is. De Belastingdienst en de Economische Controle Dienst zullen verscherpte controles bij importeurs en leveranciers van basisgoederen houden. Vanaf vandaag is de wisselkoers losgelaten. Om 10.00 uur wordt de eerste koers van de dag bepaald op basis van vraag en aanbod. Dit is een van de eisen van het Internationaal Monetair Fonds. Per dag zal drie keer de wisselkoers worden vastgesteld.

Wierin Bissesar, directeur van Sahara NV, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat door het loslaten van de koers de markt daadwerkelijk de hoogte zal bepalen. Volgens hem moest dit reeds in januari gebeurd zijn, toen de koers ergens bij SRD 15 voor de US-dollar was. Dan zouden de invoerrechten en benzine samengaan en zou de koers ergens op 20-21 komen. Volgens Bissesar zullen de mensen nu huiverig zijn en zullen ze weer valuta willen kopen. Dit zal ervoor zorgen dat de koers volgens hem hoger zal uitvallen. “Er is nog veel SRD op de markt en als er geen vertrouwen is, kan de koers stijgen. Maar, aan de andere kant kan de koopkracht dalen. Echter, dit is niet te merken in Suriname, aangezien er in de lockdowns veel verkocht wordt. Hierdoor wordt de weinige valuta die op de markt is gelijk opgesoupeerd”, stelt Bissesar.

Leo Tjin A Djie, directeur van Guimar NV, Tromoto NV en CPI zegt dat het een ‘disaster’ is, aangezien de doaunekoers van ene dag op de andere van SRD 16 naar boven de SRD 21 stijgt. Volgens de zakenman zal dit uiteraard voor koopkrachtvermindering zorgen en ondernemers zullen veel moeten inboeten. Toch zullen er mogelijkheden bekeken moeten worden om hieruit te komen, omdat er nog verhogingen aankomen van water, elektra en benzine.
“Verhoogde vrachttarieven van het buitenland zijn ook al moordend. Een 40 ft container uit China kost nu US$ 14.000, terwijl deze voorheen US$ 6.000 was. De douane berekent alle goederen op de CIF-waarde, dus verhoogde containerkosten komen ook nog erbij. Aan het tarievenstelsel bij de douane is jarenlang niets gedaan. Omzetbelasting van 10 procent betalen importeurs vooruit, terwijl jaren terug de BTW-wet zou worden ingevoerd. Over de tarieven bij Havenbeheer, praten we niet. Dit alles zal fors aantikken”, zegt Tjin A Djie. Hij verwacht dat er een prijsstijging van zeker tussen de 15-20 procent komt op de geïmporteerde goederen.

Roy Kartaram, directeur van King’s Enterprises, verwacht een stijging van tussen 20-30 procent op de geïmporteerde goederen in zijn branche. Hij rekent op een tijdelijke verhoging die zeker twee jaren kan duren. De ondernemer benadrukt dat alle collega’s in de handel inkomstenderving zullen hebben door de koopkrachtdaling. Net als de overige ondernemers benadrukt Kartaram ook dat het om een zeer moeilijke periode zal gaan, waar eenieder met man en macht het hoofd boven water zal moeten houden. Het zal een klus zijn om je onderneming te redden van ondergang of faillissement, meent Kartaram.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April